Listopadový program přináší prohlídky po skvostech sakrální architektury

1. 11. 2022

Dušičkový čas je tu a my přicházíme s tipy z našeho listopadového programu, který již najdete v Kalendáři akcí. Vypravit se můžete za dalším skvostem sakrální architektury na Vinohrady, do vilové kolonie Bubeneč, na KampuNový SvětHradčany, Letnou i do dalších pražských čtvrtí a zákoutí.

Husův sbor Vinohrady

V druhém pokračování cyklu Skvosty sakrální architektury se budete moci ve středu 30. listopadu od 16.30 hodinMarkétou Čejkovou podívat do Husova sboru na Vinohradech. Multifunkční církevní stavba od proslulého architekta Pavla Janáka vás okouzlí svým nadčasovým konceptem i moderním stylem. Husův sbor se nachází nedaleko kostela Nejsvětějšího Srdce Páně, se kterým jste se měli možnost seznámit při první procházce. Pokud jste nestihli, nabízíme v pondělí 14. listopadu poslední opakování.

Husův sbor Vinohrady, foto: Tomáš Sysel
Vila Marianne Mitzi Petschkové-Gellertové, dnes Muzeum literatury, foto: Tomáš Sysel

Petschkové v Bubenči a nové sídlo Muzea literatury

Možná jste zaznamenali, že na konci října se po dlouhém období rekonstrukce otevřela jedna z reprezentativních vil rodiny Petschků v Bubenči, která dříve sloužila Čínskému velvyslanectví. Nové sídlo tu má Památník národního písemnictví, dnes Muzeum literatury a prohlédnout si můžete i jeho expozici. Chcete-li se dozvědět více o tom, jaké další vily rodina Petschků v Bubenči vlastnila, nenechte si ujít v pátek 11. listopadu od 16.00 hodin procházku s Michalem Šedivým.

Brutalismus v parčíku na Klárově

Český umělec Krištof Kintera vytvořil v parčíku na Klárově, pro Kunsthalle Praha, venkovní výstavu betonových modelů významných pražských brutalistických staveb. Najdete tu jak stávající modely, tak i stavby, které již dnes nestojí nebo vznikly jen na papíře. Návštěvu výstavy můžete spojit třeba s některou z našich procházek – Brutalistická architektura V. (hotel Pyramida), Brutalistická architektura IV. (areál FF UK) a Brutalistická architektura I. (Nusle). 

Hotel Pyramida, foto: Eva Mořická
Busta Jana Zrzavého, foto: Tomáš Sysel

Jan Zrzavý * 5. listopad 1890

Umělec Jan Zrzavý by 5. listopadu oslavil 132 od narození. Pojďte si s námi připomenout nejen jeho tvorbu, ale i místa, kde žil nebo, která ho inspirovala. Vypravíme se v neděli 6. listopadu od 14.00 hodin s průvodcem Michalem Šedivým na Hradčany i Malou Stranu. Nevyhneme se ani Novému Světu, který má v tomto období obzvlášť kouzelnou atmosféru.

Historie Letenské pláně

Listopadové události roku 1989 jsou spojeny s celou řadou pražských míst – Václavským náměstím, Albertovem, Národní třídou, ale také Letenskou plání. Právě zde se setkali demonstranti za svobodu – v sobotu 25. a v neděli 26. listopadu. Manifestací se údajně účastnilo na 800 000 lidí v prvním dni. Jaký je příběh tohoto místa, které sloužilo v historii například pro konání Zemské výstavy nebo sokolského sletu? Povíme si na procházce, která se koná v neděli 27. listopadu v 16.00 hodin.

Letenská pláň, foto: Tomáš Sysel
Šternberská zahrada, foto: Vladimír Lacena

Paláce, paláce a znovu paláce

Listopad věnujeme také palácové architektuře. V programu totiž najdete opakování procházky Paláce na Hradčanském náměstí, díky které se s námi dostanete na prohlídku do vybraných částí Šternberského, SchwarzenberskéhoSalmovského paláce. Jste-li fanoušky spíše moderní architektury, pak si nenechte ujít možnost nahlédnutí do útrob Veletržního paláce, sídla Národní galerie.

Procházky večerní Prahou

Se změnou času přichází i brzké stmívání a to už je období, kdy raději zůstáváme doma s knížkou a horkým čajem. Vystupte ze své komfortní zóny a vydejte se s námi na večerní výpravu po tajuplných Stínadlech, která inspirovala Jaroslava Foglara k napsání svých slavných románů. První procházka s Dagmar Winklerovou se koná ve středu 9. listopadu v 17.30 hodin a na konci listopadu najdete v programu i pokračování.

Stínadla, foto: Tomáš Sysel
Holešovice nové a krásné, foto: Monika Kubertová

A novinka na konec

Na jaře jste s námi mohli navštívit bývalou industriální čtvrť Holešovice. V programu najdete nově třetí procházku Holešovicemi, která povede do bývalých jatek a jejich okolí. Historička umění Markéta Čejková přiblíží historii, současnost i budoucnost areálu dnešní Pražské tržnice a představí kulturní instituce, které inovativně využívají upravené haly pro nové účely. A nebude chybět zajímavá kavárna na závěr. 😉

Comments are closed here.