PROHLÍDKA

Skvosty sakrální architektury I.

po 14. 11. 2022, 16.30 hod.

Nový cyklus komentovaných procházek s historičkou umění Markétou Čejkovou vás seznámí s první ze tří zcela originálních sakrálních staveb, které vznikly na počátku 30. let 20. století na území Vinohrad a Vršovic. Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně slovinského architekta Jožeho Plečnika vyniká nejen svou vnější siluetou, ale také promyšlenou vnitřní i vnější výzdobou plnou symbolů, o kterých se bude na procházce vyprávět. Průvodkyně vám představí i blízké Plečnikovy spolupracovníky, připomene jeho úpravy Pražského hradu i stavby v rodné Lublani. Která část stavby byla nejnákladnější a co vedlo Plečnika k počátečnímu odmítání účasti na projektu? A jak souvisí podoba kostela s původním názvem této čtvrti –⁠ Královské Vinohrady?

foto: Tomáš Sysel

Praktické informace:

  • Místo srazu je před zadním vchodem do kostela Nejsvětějšího Srdce Páně, nám. Jiřího z Poděbrad.
  • Telefonický kontakt na dobrovolníka bude pro případ „nouze“ uveden na vstupence.
  • Předpokládaná délka akce je cca 1,5 hodiny.
  • Lektorkou prohlídky je Markéta Čejková.
  • Kapacita je omezená, vstupenky je možné zakoupit pouze předem.
  • Na vybraných akcích pořizujeme fotografické nebo videozáznamy za účelem jejich dokumentování a propagace. Více informací zde.

Vyprodáno

Vaše průvodkyně

Markéta Čejková

Markéta vystudovala strojní fakultu ČVUT v Praze. Po patnácti letech práce auditorky nakonec propadla naplno své zálibě pro umění. Je doktorandkou oboru dějiny umění a současně pracuje jako lektorka pro různé organizace. Jako dobrovolnice a průvodkyně je s Open House Praha od roku 2019. Markéta neskrývá obdiv pro architekturu 20. století a potkat ji můžete například při procházce po Pražském hradě, hradčanských palácích, Veletržním paláci nebo brutalistické architektuře.

Více o Markétě zde.

Comments are closed here.