PROCHÁZKA

Zrzavého Malá Strana

ne 6. 11. 2022, 14.00 hod.

Plachý muž, pábitel, či také úspěšný propagátor vlastní tvorby; to jsou jen některé z charakteristik Jana Zrzavého, jednoho z nejvýznamnějších českých výtvarných umělců 20. století.

Věděli jste, že jeho plátna patřila spolu s obrázky Josefa Lady k nejčastěji reprodukovaným dílům předlistopadového období a dnes jsou velmi populární i mezi falzifikátory? Kdo ale byl Jan Zrzavý?

Procházka povede ve stopách Jana Zrzavého Malou Stranou, která mu posloužila jako velká inspirace, a kde mnoho let žil. Nejprve se ale zastavíme na Loretánském náměstí, které miloval a často i maloval. Dále zamíříme na Nový Svět k jeho prvnímu pražskému ateliéru a pokračovat budeme na Jánský vršek a k Novým zámeckým schodům, kde bydlel. Ovšem neočekávejte oslavnou ódu na umělce. Procházka Zrzavého Malou Stranou se snaží tvorbu a mimořádně pestrý život této osobnosti představit komplexně a v co nejširších souvislostech.

Foto: Tomáš Sysel

Praktické informace:

  • Místo srazu je u sochy E. Beneše na horní terase Loretánského náměstí (Loretánské nám. 5, 118 00 Praha 1-Hradčany). Telefonický kontakt na dobrovolníka bude pro případ „nouze“ uveden na vstupence.
  • Mezi jednotlivými zastaveními jsou nutné delší přechody a výšlapy do kopce, trasa je fyzicky náročnější.
  • Lektorem komentované vycházky je Michal Šedivý.
  • Předpokládaná délka akce jsou 1,5 hodiny.
  • Kapacita skupiny je omezená, vstupenky je možné zakoupit pouze předem.
  • Prosíme všechny účastníky, aby byli k ostatním návštěvníkům ohleduplní a dodržovali aktuálně platná vládní nařízení proti šíření nemoci covid-19. Děkujeme!
  • Na vybraných akcích pořizujeme fotografie a/nebo videozáznamy za účelem jejich dokumentování a propagace. Více informací zde.

Vyprodáno

Váš průvodce

Michal Šedivý

S Michalem se můžete nejčastěji potkat při procházkách Malou Stranou, které se věnuje velmi podrobně, a také při procházkách postavených na příbězích židovských stavebníků v Bubenči. Je vystudovaný politolog a sociolog, umění a architektura jsou jeho velkou zálibou. Obdivuje například betonové věže emauzského kostela. S Open House Praha spolupracuje jako průvodce už od roku 2019.

Více o Michalovi zde.

Comments are closed here.