Předvánoční čas nabídne návštěvu Olšanských hřbitovů, debatu o dobrovolnictví či workshop o rokoku

1. 12. 2023

Zpracovala: Nikol Ossendorfová

Je to tu – na zem už spadly letošní první sněhové vločky, teploty klesají pod bod mrazu a ve vzduchu je cítit sváteční období. ✨ Kouzelná zimní atmosféra Prahy přímo vybízí k jejímu objevování, a proto i v prosinci přinášíme řadu komentovaných procházek a prohlídek. Vypravíme se na Olšanský hřbitov, budeme se učit poznávat styl rokoka a debatovat o roli dobrovolníků v kultuře. Novinkou v programu je desáté pokračování brutalistických procházek. Objevování pražských čtvrtí neoželíme ani na Štědrý den. 🎄 Nezapomeňte si také přečíst naše tipy, jak se na takové zimní procházky správně vybavit. 😉 Přejeme vám příjemné předvánoční putování Prahou a krásné svátky! 🎀

Brutalismus po desáté

Čerstvou novinkou v programu je v pořadí již desátý díl oblíbeného cyklu vycházek s Markétou Čejkovou za brutalistickou architekturou. V rámci nejnovější procházky se podíváme do parku Folimanka pod Nuselským mostem, konkrétně do stejnojmenné basketbalové haly od architekta Jiřího Siegela, která byla realizována v letech 1972 až 1976. Prohlédneme si barevný interiér, který je kontrastem k tmavému, elegantnímu exteriéru budovy a jehož dominantou je oranžový akustický podhled. V dobově zachovaných prostorách nás čeká i pár překvapení. 😉 Procházka s prohlídkou se koná ve středu 6. prosince od 16.30 hodin.

Oranžové schodiště v interiéru sportovní haly Folimanka v Praze
Interiérové schodiště Folimanky, foto: archiv OHP
Dobrovolnice Open House Praha podává návštěvníkům festivalu informace o budově Meteor Park Office Centre
Dobrovolníci v akci, foto: Ivan Beneš

Debata o roli dobrovolníků v kultuře

Cyklus debat Otevřeně o Praze je pro letošní rok u konce, ale připravili jsme si ještě jednu speciální debatu o tématu, které je pro naši organizaci zcela zásadní. U příležitosti Mezinárodního dne dobrovolníků pořádáme ve středu 6. prosince od 18 hodin panelovou debatu o fungování dobrovolnictví v kultuře a jeho významu pro společnost. Jak kulturní organizace získávají dobrovolníky a udržují jejich zájem? Jak funguje dobrovolnictví v zahraničí? O těchto a dalších otázkách budou debatovat panelisté, mezi kterými zasedne i naše ředitelka Klára Veselá.

Funerální tvorba A. V. Barvitia

Antonín Viktor Barvitius byl jedním z architektů, které jsme si připomínali během květnového festivalu Open House Praha. Kromě toho, že se podílel na realizaci vily Lanna v Bubenči nebo navrhl kostel sv. Václava na Smíchově, tvořil také v oblasti funerální architektury. Během třetího adventního odpoledne, tedy v neděli 17. prosince ve 13. hodin, se vydáme na Olšanské hřbitovy, kde si prohlédneme nejen největší samostatně stojící hrobku v Praze, ale třeba i architektovo vlastní místo odpočinku, které si i sám navrhl. Lektorkou procházky bude předsedkyně spolku Malostranský hřbitov Alena Lehnerová.

Skupina návštěvníků komentované prohlídky Olšanských hřbitovů
Olšanské hřbitovy, foto: Jan Mízler
Pastelové domy ve stylu rokoka na Malé Straně
Rokoková výzdoba, foto: Tomáš Sysel

Jak rozeznat architekturu rokoka?

Pokud patříte mezi aktivní zájemce o architekturu a rádi byste se naučili jednotlivé styly bezpečně rozeznávat, pak přesně pro vás nabízíme třetí díl workshopu Architektura interaktivně. Tentokrát se zaměříme na budovy ve stylu rokoka, které nalezneme v okolí Pražského hradu nebo na Malé Straně. S Michalem Šedivým se zastavíme u Arcibiskupského paláce, Bretfeldovského paláce nebo u domů na Karmelitské a Nerudově ulici. Workshop je na programu první adventní neděli 3. prosince od 13 hodin.

Za architekturou i na Štědrý den

Ať už byste si chtěli zkrátit čekání na Ježíška, nechat vytrávit po svátečním obědě (v případě, že nedržíte půst), nebo se zkrátka i 24. prosince projít Prahou, vězte, že i v tento den se vydáme za architekturou, a to hned dvakrát. 😉 Ve 12.30 hodin poputují naše kroky směrem na Dolní Žižkov, kde mj. zavítáme do Betlémské kaple. Následovat bude ve 14.30 hodin procházka do Bubenče, kde se budeme věnovat honosným vilám Petschků. Zastavíme se např. u vily Marianne Gellertové-Petschkové, kde dnes sídlí Muzeum literatury. Lektorem obou vycházek bude Michal Šedivý.

Socha na Žižkově
foto: Tomáš Sysel
Ztemnělá ulička ozářená světlem z lamp na zdech domů v Praze
Večerní komentované procházky, foto: Valerie Semenová

Další procházky v čase adventu

Prosincový program zahrnuje i procházku po stopách slavných pražských kaváren (3. prosince), dvě opakování druhého dílu večerní výpravy do tajuplných Stínadel (7. prosince13. prosince) a také druhý díl vycházky za vilami slavných v Bubenči (10. prosince). Kompletní přehled všech procházek a termínů naleznete jako vždy v našem Kalendáři akcí.

Krásné Vánoce a šťastný nový rok 2024!

TIP: Vánoční dárky pro milovníky architektury

Hledáte perfektní dárek pro architektonické nadšence? Nebo chcete spíše než hmotné věci darovat zážitky? Pro všechny tyto případy máme řešení. 😉 V našem e-shopu naleznete řadu dárků s architektonickými motivy – plakáty, trička, pexeso nebo třeba vánoční ozdoby. Nabízíme také dárkové poukazy, které lze uplatnit na jakoukoliv procházku z našeho celoročního programu. Nákupem navíc podpoříte celoroční činnost naší organizace.

Dárkový poukaz na celoroční akce Open House Praha v hodnotě 300 Kč

Comments are closed here.