Jak se vybavit na zimní procházky s Open House Praha

7. 1. 2023

Zpracovala: Monika Fülöpová

Možná si říkáte, že na procházky s námi vyrazíte až na jaře nebo zkrátka když bude sluníčko pěkně hřát. To by ale byla velká chyba! Nejenže pro vás máme připravených spoustu zajímavých akcí, které by bylo škoda zmeškat, ale navíc je tělo potřeba trochu rozhýbat i v zimě. Pravdou je, že čím více času venku strávíte, tím otrlejší vůči zimě budete, a otužování je přece zdravé. Ale abychom to s tím otužováním zase nepřeháněli, dali jsme pro vás dohromady tipy, jak si takovou zimní procházku zpříjemnit a hlavně si ji užít!

Mnoho lidí říká, že naše zimy jsou rok od roku smutnější; jsou pošmournější, šedivější a už jen zřídka tak bílé jako v pohádkách. Někteří to řeší útěkem před takovým nečasem do teplejších krajin. My to řešíme útěkem do jiných dob a povídáním o místech s tajemnými příběhy, pohnutou historií nebo zkrátka jen rozjímáním nad jejich krásou a architektonickými zajímavostmi. Navíc ne vždy je možné jen tak nasednout na letadlo a odletět, a ne vždy se nám taky chce. Koneckonců, pořád skálopevně věříme a doufáme, že ta sněhová peřina přeci jen napadne. To se pak jednomu chce ven hned mnohem víc, i když v takovém případě je třeba se na zimu o to lépe připravit.

Procházka v okolí Vyšehradu v čele s lektorkou Markétou Čejkovou, foto: Eva Mořická

Následující tipy užijete v každém zimním počasí a pokud se nacházíte právě v oné pošmourné zimě, pak vám při správné výbavě a uplatnění pár triků naše procházky dozajista vlijí trochu barvy a radosti do vašeho dne. Nebudete se ani muset rozčilovat nad nudným balením – i když trochu toho „balení“ přeci jen podnikneme.

Procházka Bubenčí v čele s lektorem Michalem Šedivým, foto: archiv OHP

Předně je třeba se na procházku vhodně obléknout. To znamená do zimy. Základem jsou teplé ponožky a od listopadu do února i rukavice. Zvlášť s těmi ponožkami je radno si nezahrávat; vlněné vás sice můžou chvíli kousat, ale když pak někde zastavíte, po chvilce na ně nedáte dopustit. Nebo můžete své boty rovnou vybavit zimními zateplenými vložkami, díky kterým budou vaše nožky jako v peřince a o zimě nebudou ani vědět. Koneckonců, maminky měly vždycky pravdu, když říkaly, že hlavně ať není zima od nohou! K rukavicím a teplým ponožkám či botám přidejte i šálučepici, neb občas může nepříjemně pofukovat. Čepice pak ochrání i před nepříjemným mrholením.

Zahřívat se lze ovšem i vnitřně; například teplým čajem z termosky. Osobně doporučujeme čaj z čerstvého zázvoru, ten má pořádný říz a zahřeje jako svařáček. Teď si možná říkáte: „Aha! A co rovnou placatku?“ Pozor na to, placatky s alkoholem rozhodně nedoporučujeme. Vejdou se sice skvěle do kapsy, ale moc tekutin do nich nedostanete a taky se vám pak můžou začít snadno plést nohy. To platí i pro svařák v termosce. Pletoucí se nohy nejsou v žádném ročním období ideální; v zimě bývají v kombinaci s bahnem na cestách, náledím či sněhovou břečkou mimořádně zrádné. Tyto podmínky navíc přejí pádům, mnohdy i přes naši nejlepší snahu, a proto není třeba naši stabilitu ještě více kompromitovat.

Na zimní procházky s OHP doporučujeme horký nealkoholický nápoj v termosce. Foto: Kateřina Červená
Nezapomeňte také na vrstvy oblečení navíc, čepici, šálu a rukavice. Foto: Kateřina Červená

Nicméně když už jsme u těch pádů – v takových případech se hodí každá vrstva, kterou máme na sobě a která ochrání naši kůži před odřením. Nevíme jak vás, ale nás takto už několikrát zachránily rukavice. Vlastně skoro každou zimu. Když si navíc obléknete pořádně teplý, dlouhý svetr, i takový dopad na zadní část těla může být hned měkčí. A to nás přivádí k poslednímu tipu – vždycky si oblečte o vrstvu víc, než běžně nosíte nebo než máte pocit, že potřebujete. Při častém zastavování s průvodcem a pomalé chůzi se totiž tahle vrstva navíc – přestože si díky ní možná připadáte jako sněhulák nebo nemotorný medvěd – stane vaším nejlepším kamarádem

A vůbec – nic se zimy nebojte a vězte, že s procházkami s Open House Praha je to trochu jako s běháním: jde to za každého počasí, ale ne v jakémkoli oblečení. Navíc nikdy nevíte, koho na procházce potkáte – a třeba vás nakonec zahřeje i takové setkání. 😉

Tak šup do Kalendáře akcí a vidíme se tam!

Comments are closed here.