Symboly na Starém Městě, ztracená Pátá čtvrť a další únorové tipy

30. 1. 2024

Zpracovala: Nikol Ossendorfová

V únoru vás zveme na zbrusu novou procházku, kde si budeme všímat symbolů na staroměstských domech a vysvětlíme si jejich významy. Vydáme se také na Josefov, do takzvané Páté čtvrti, a vrátíme se zpět v čase do doby, kdy se zde nacházelo židovské ghetto. Nebude chybět ani interaktivní workshop o baroku, procházka po stopách rodu Thunů nebo česko-americké milostné příběhy na Malé Straně. Vzhůru na objevování Prahy!

Skrytá znamení na fasádách domů

Pokud se při procházce Starým Městem budete dívat jen trochu pozorněji po zdejších stavbách, zjistíte, že se na nich nachází řada zajímavých i záhadných detailů v podobě různých tváří a postaviček. Všimli jste si někdy například ledňáčků na Staroměstské věži u Karlova mostu? A víte, kdo byli Zelení muži? V rámci nové procházky s Dagmar Winklerovou se projdeme historickým srdcem Prahy a objasníme si symboliku skrytou v kamenných detailech či domovních znameních. Procházka se koná v neděli 18. února od 10 hodin.

foto: Tomáš Sysel
foto: Tomáš Sysel

Co se stalo s Pátou čtvrtí?

Josefov, nejmenší pražská čtvrť, byl ke královskému hlavnímu městu připojen jakožto v pořadí pátá čtvrť v roce 1850 – odtud si také získal svou přezdívku. Před asanací na přelomu 19. a 20. století zde bylo chudé židovské ghetto, z jehož původní podoby zůstalo zachováno jen velmi málo. Dodnes ale můžeme obdivovat například Staronovou synagogu, která patří mezi nejstarší stavby svého druhu v Evropě. Věděli jste, že právě zde údajně odpočívá bájný Golem? 😉 Historii a unikátní genius loci této čtvrti si přiblížíme na procházce s Dagmar Winklerovouneděli 11. února od 14 hodin.

Interaktivně o baroku

Minulý měsíc jsme započali opakování workshopu Architektura interaktivně prvním dílem o renesanci. V únoru pokračujeme dílem druhým, který se věnuje baroku – slohu, který se u nás rozvíjel od konce třicetileté války do poloviny 18. století. Ze známých zástupců můžeme jmenovat například Černínský nebo Kolovratský palác. Víte, že právě baroko je nejčastěji zastoupeným architektonickým stylem v nejstarší části Prahy? Typické projevy baroka i rukopis některých architektů tohoto stylu si představíme s Michalem Šedivýmneděli 11. února od 13 hodin.

foto: Tomáš Sysel
foto: Eva Mořická

Po stopách rodu Thunů

Únorový program nabízí i procházku po Malé Straně z cyklu Praha šlechtická, tentokrát v souvislosti s rodem Thunů, který je původem z Jižního Tyrolska (dnes území Itálie). O tom, jak Thunové ovlivnili politiku v českých zemích nebo kde všude bychom u nás našli jejich rodová sídla, si povíme s Michalem Šedivýmneděli 4. února od 15 hodin. Zastavíme se například u Toskánského paláce na Hradčanech nebo u Thunovského paláce v (příslušně nazvané) Thunovské ulici, který je sídlem velvyslanectví Spojeného království.

Malá Strana plná příběhů

Historie i seznam osobností spojených s Malou Stranou je skutečně bohatý, a proto budeme jednu z nejmalebnějších pražských čtvrtí objevovat i v dalších souvislostech. V neděli 11. února od 15.30 si připomeneme významné Američany, zejména ženy, a milostné vztahy, v nichž se protnul americký a český svět. Následující neděli proběhne trojice procházek – ve 13.30 se zaměříme na historii Malé Strany, v 15.00 se vydáme do někdejší italské čtvrti a v 17.30 se budeme speciálně věnovat ostrovu Kampa. Lektorem všech procházek Malou Stranou je Michal Šedivý.

foto: Kateřina Červená
foto: Kateřina Červená

Další únorové procházky

Tím však únorový program ještě nekončí! 😉 Čeká nás také putování po slavných pražských kavárnách (doporučujeme termosku s kávou s sebou), první i druhý díl výpravy do tajuplných Stínadel a procházka bývalou usedlostí Zátorka v Bubenči, kde si představíme vily slavných osobností. Nezapomeňte si také přečíst naše tipy, jak se na procházku v chladném počasí správně vybavit!

Těšíme se na vás!

Comments are closed here.