Červnový program láká na Malou Stranou, Smíchov či panelovou debatu

1. 6. 2023

Minulý měsíc náš organizační tým většinu svých sil soustředil na dokončení příprav a samotnou realizaci festivalu Open House Praha, který proběhl v termínu 15. až 21. května, a nyní už vám opět přinášíme nabitý program celoročních procházek! V červnu se několikrát podíváme na Malou Stranu, projdeme se po Václavském náměstí, zavítáme na Velký strahovský stadion (v programu je i speciální prohlídka pro děti) a do dalších koutů a čtvrtí Prahy. Rádi bychom vás pozvali také na další panelovou debatu z cyklu Otevřeně o Praze. Počasí je teď více než příznivé, nalaďte se tedy s námi na blížící se léto a objevujte s námi hlavní město!

Křížem krážem Malou Stranou

Červnový program zahrnuje několik procházek, během kterých můžete poznávat Malou Stranu, a to v různých souvislostech. O historii této malebné čtvrti si povíme v neděli 4. června od 20 hodin. V úterý 6. června od 18.30 hodin se budeme věnovat italským osobnostem, které tuto čtvrť v minulosti obývaly (opakování nabízíme v neděli 18. června dopoledne a ve stejný den i verzi procházky v angličtině). Pokud vás zajímá působení šlechtických rodů v Praze, pak doporučujeme procházku v neděli 11. června od 20 hodin, na které se vydáme po stopách Lichtenštejnů. Průvodcem všech vycházek po Malé Straně je Michal Šedivý.

Lichtenštejnský palác, foto: Tomáš Sysel
foto: Tomáš Sysel

Debata o kulturním dědictví Prahy

V červnu se také koná již čtvrtý díl panelových debat z cyklu Otevřeně o Praze, který pořádáme ve spolupráci s Krenovkou v Čítárně Unijazz. Tentokrát se budeme věnovat tématu péče o kulturní dědictví Prahy. Vážíme si dostatečně architektonických hodnot, které se nám v Praze zachovaly? Dokážeme přispívat k rozkvětu hlavního města, obohacovat jej o nové počiny a přistupovat k němu s respektem a odborností? Nejen tyto otázky zazní ve středu 28. června od 18 hodin. Z kapacitních důvodů doporučujeme registraci předem. 😉

Strahovský stadion pro malé i velké

Nebude chybět ani oblíbená prohlídka Velkého strahovského stadionu, kterou jsme na červen připravili jak pro velké návštěvníky, tak pro malé objevovatele architektury! Standardní prohlídka s Michalem Šedivým se uskuteční v neděli 25. června ve 14 hodin. Speciální prohlídku s Davidem Valešem pro děti od 6 do 12 let pořádáme o dva týdny dříve – v neděli 11. června od 14.30 hodin. Zároveň se v červnu konají také cizojazyčné prohlídky stadionu, a to s anglickým nebo ruským výkladem.

Velký strahovský stadion
Velký strahovský stadion, foto: Tomáš Sysel
DBK, foto: Martin Suchánek

Brutalismus na Praze 4

Červen nabízí i vycházku za brutalistickou architekturou z oblíbené série s historičkou umění Markétou Čejkovou. V rámci osmého a zatím nejnovějšího pokračování se vydáme do Nuslí, kde si prohlédneme budovu bývalého Centrotexu, a také do Krče, kde bude naším cílem někdejší Dům bytové kultury, který byl i jednou z programových novinek letošního festivalu Open House Praha. Procházka se uskuteční v pondělí 5. června od 16.30 hodin a na tento termín zbývá již posledních pár lístků. 😉

Na Václavák za architekturou i kávou

Ve středu 21. června v 16.30 hodin se s Markétou Čejkovou také vydáme objevovat krásy Václavského náměstí. Povíme si něco jeho historii a zastavíme se u zdejších secesních i kubistických domů. Pokud patříte mezi milovníky kávy, pak je pro vás určena večerní procházka s Dagmar Winklerovou, během které se přeneseme zpátky do doby, kdy bylo Václavské náměstí lemováno právě kavárenskými podniky. Procházka se koná v sobotu 10. června a ve středu 21. června, vždy ve 20 hodin.

foto: Kateřina Červená
Invalidovna, foto: Tomáš Sysel

Putování Karlínem

Červnový program se také nese ve znamení procházek KarlínemMartinem Bělohradským. Díl o zdejší klasicistní a industriální architektuře již hlásí vyprodáno, ale poslední volná místa ještě zbývají na vycházce v neděli 18. června od 14 hodin, kde se zaměříme na karlínské secesní stavby, sídliště Invalidovna a stejnojmenný barokní komplex. Podíváme se i ke školní budově na Lyčkově náměstí a dozvíte se také, ve které secesní budově se konal zakládající sjezd KSČ.

Zapomenutá tvář Smíchova

Další částí Prahy, do které se vydáme, bude Smíchov. Ačkoliv si tuto čtvrť řada z nás dnes spojuje s pivovarem nebo obchodním centrem, pravdou je, že Smíchov byl v minulosti čtvrtí šlechtických letohrádkůkrásných zahrad. Do dnešní doby se těchto památek bohužel zachovalo minimum, ale na některé z nich můžete ve zdejších ulicích stále narazit. Společně s Dagmar Winklerovou je vyrazíme objevovat v sobotu 10. června ve 14 hodin.

Letohrádek Kinských, foto: Tomáš Sysel

Těšíme se na vás!

Comments are closed here.