PROCHÁZKA

Italové na Malé Straně

ne 18. 6. 2023, 9.00 hod.

Víte, kdo byli Vlaši, jak ovlivnili podobu staré Prahy a kde se nacházela italská čtvrť? Výrazem Vlachy byla dříve označovaná oblast severní Itálie okolo jezera Como. Italům ze severu, kteří se u nás usazovali, tak v minulosti naši předci říkali Vlaši. Byli to zejména aristokraté, vzdělanci a také řada umělců a řemeslníků. Jména jako Caratti, Lurago, Santini, Gallas nebo Piccolomini najdete prakticky ve všech publikacích o Praze, jejich nositelé patřili totiž k nejvýraznějším stavitelům renesance i baroka. Naše procházka povede z Hradčan na Malou Stranu, do míst okolo Vlašské ulice, kde najdete nádherné paláce a další výrazné stavby, které tu po Italech zůstaly. Prozradíme vám také, jaké osudy se skrývaly za jednotlivými jmény a které z italských rodin se v Čechách usadily natrvalo.

foto: Martina Dvořáková

Praktické informace:

  • Místo setkání je u morového sloupu Nejsvětější Trojice na horní straně Malostranského náměstí (GPS souřadnice 50.08845326926897, 14.40238989681634).
  • Telefonický kontakt na dobrovolníka bude pro případ „nouze“ uveden na vstupence.
  • Lektorem komentované vycházky je Michal Šedivý.
  • Předpokládaná délka akce je cca 1,5 hodiny.
  • Kapacita skupiny je omezená, vstupenky je možné zakoupit pouze předem.
  • Trasa je středně fyzicky náročná, doporučujeme turistickou obuv (podpatky jsou zcela nevhodné, většina trasy vede po kočičích hlavách).
  • Na vybraných akcích pořizujeme fotografické a/nebo videozáznamy za účelem jejich dokumentování a propagace. Více informací zde.

Váš průvodce

Michal Šedivý

S Michalem se můžete nejčastěji potkat při procházkách Malou Stranou, které se věnuje velmi podrobně, a také při procházkách postavených na příbězích židovských stavebníků v Bubenči. Je vystudovaný politolog a sociolog, umění a architektura jsou jeho velkou zálibou. Obdivuje například betonové věže emauzského kostela. S Open House Praha spolupracuje jako průvodce už od roku 2019.

Více o Michalovi zde.

Comments are closed here.