PROCHÁZKA

Karlín klasicistní a industriální

so 3. 6. 2023, 14.00 hod.

Procházka vás zavede do západní části Karlína, jehož rozvoj byl významně ovlivněn železniční dopravou. Dozvíte se více o stavbě Negrelliho viaduktuKarlínské kasárně, která v době svého vzniku představovala největší a nejmodernější vojenskou budovu v Praze. Z někdejší klidné předměstské lokality se Karlín na přelomu 19. a 20. století postupně stal průmyslovou čtvrtí s továrním ruchem a bydlením pro dělníky. Procházka vám přiblíží nejen industriální minulost Karlína, ale také jeho klasicistní architektonickou podobu.

Doplňme, že se s námi můžete vypravit celkem na tři komentované procházky, které vám představí historii, architekturuzajímavé příběhy spojené s pražskou čtvrtí Karlín. Jaké významné stavby vytváří jedinečný charakter Karlína? Které události formovaly jeho současnou urbanistickou podobu? Prozkoumejte s průvodcem Martinem Bělohradským toto nejstarší pražské předměstí – klasicistní, secesní, industriální i současný Karlín!

foto: Tomáš Sysel

Praktické informace:

  • Místo setkání je před Muzeem Hlavního města Prahy na Florenci (Na Poříčí 1554/52, Praha 8-Nové Město).
  • Telefonický kontakt na dobrovolníka bude pro případ “nouze” uveden na vstupence.
  • Průvodcem komentované vycházky je Martin Bělohradský.
  • Předpokládaná délka akce je cca 1,5 hodiny.
  • Kapacita skupiny je omezená, vstupenky je možné zakoupit pouze předem.
  • Na vybraných akcích pořizujeme fotografické a/nebo videozáznamy za účelem jejich dokumentování a propagace. Více informací zde.

Vyprodáno

Váš průvodce

Martin Bělohradský

S Martinem se nejčastěji můžete potkat při procházkách po moderní architektuře 1. poloviny 20. století, ale je také velkým obdivovatelem barokní architektury. Martin se profesně věnoval vědecké práci v oboru organické chemie a současně je i profesionálním průvodcem. Má rád tenis, cyklistiku a znalostní soutěže. S Open House Praha spolupracuje jako fotograf dobrovolník od úplně prvního ročníku a v posledních třech letech i jako průvodce v rámci celoročního programu.

Více o Martinovi zde.

Comments are closed here.