Kam v březnu? Za brutalismem, do osady Baba nebo na interaktivní workshop

1. 3. 2023

Aktuální datum v kalendáři napovídá, že zima se pomalu, ale jistě blíží ke konci. Přivítejte s námi nadcházející jaro na jedné z komentovaných vycházek do různých koutů Prahy! V březnovém programu najdete kromě oblíbených stálic, jako jsou bubenečské vily nebo tajuplná Stínadla, i čtyři nové procházky– první díl cyklu o Václavském náměstí, osmé pokračování populární série o brutalismu, výlet do dejvické vilové kolonie Babainteraktivní workshop pro zvídavé architektonické nadšence. Zveme vás také na druhou debatu z cyklu Otevřeně o Praze. Vydáme se i na Malou Stranu a znovu navštívíme staré pražské kavárny.

Poznejte znovu Václavské náměstí

V rámci nového cyklu procházek se pokusíme napravit reputaci jednoho z nejvýznamnějších pražských náměstí. S Markétou Čejkovou si připomeneme jeho historii a zastavíme se u krásných secesníchkubistických budov, mezi kterými nebude chybět grand hotel Šroubek (dnes Evropa), Šupichovy domy nebo Peterkův dům. Pojďte si s námi Václavské náměstí znovu zamilovat! Začínáme 22. března v 16.30 hodin.

foto: Martin Bělohradský
foto: archiv OHP

Brutalismus po osmé

Někteří ho milují, jiní nenávidí; jisté však je, že brutalismus tvoří neodmyslitelnou součást architektury Prahy. Během nového, již osmého pokračování série o brutalistické architektuře s Markétou Čejkovou navštívíme další zástupce tohoto stylu, kterými jsou někdejší Dům bytové kultury nebo bývalý Centrotex. Procházka se koná v pondělí 27. března od 16.30 hodin. Přesně o týden dříve, tedy 20. března od 16.30 hodin, navíc opakujeme pátý díl cyklu, který se zaměřuje na hotel Pyramida.

Vilová kolonie Baba

Třetí nová procházka povede do Dejvic za funkcionalistickými vilami v osadě Baba. Přestože se jedná o již téměř sto let starý projekt bydlení, zdejší domy, mezi jejichž autory patří i významní architekti Pavel Janák nebo Josef Gočár, stále oslňují svým jednoduchým a nadčasovým designem. Společně s Markétou Čejkovou se do této moderní rezidenční kolonie vypravíme ve středu 29. března v 16.30 hodin.

foto: Tomáš Sysel
foto: Martin Bělohradský

Architektura interaktivně

Zajímáte se aktivně o architekturu a nebaví vás jen tiše poslouchat výklad? Pak je přesně pro vás náš nový cyklus workshopů Architektura interaktivně, kde vám ukážeme specifické znaky jednotlivých stylů a naučíme vás je od sebe rozeznávat. V rámci prvního dílu se zaměříme na renesanční budovy na Hradčanech a Malé Straně a zastavíme se u vybraných paláců nebo měšťanských domů. Naučná procházka se koná v neděli 26. března od 16.00 hodin.

Debata o budoucnosti žižkovského nádraží

Minulý měsíc jsme uvedli nový cyklus debat Otevřeně o Praze pořádaný ve spolupráci s KrenovkouČítárně Unijazz. Zatímco tématem úvodní debaty byla nemotorová doprava v Praze, tentokrát se zaměříme na nákladové nádraží Žižkov, jeden z největších pražských brownfieldů, který by se měl proměnit na obytnou čtvrť pro více než 20 tisíc lidí. Jaká by měla být podoba projektu? Pomůže vyřešit problém s nedostatkem bydlení? O těchto a dalších otázkách budeme diskutovat v panelové debatě ve středu 29. března od 18.00 hodin.

foto: Leah Takata
foto: Tomáš Sysel

Malá Strana v proudu času

V neděli 26. března od 14.00 hodin se s Michalem Šedivým vydáme do jedné z nejstarších pražských čtvrtí a představíme si její architektonický a historický vývoj. O týden dříve se stejná procházka koná také v anglickém jazyce. Pokud byste Malou Stranu rádi poznali ještě více, doporučujeme také procházku zaměřenou speciálně na ostrov Kampa, kterou pořádáme v neděli 12. března v 16.15 hodin.

Dvojice procházek Bubenčí

Vycházky do Bubenče jsou již tradiční součástí programu a chybět nebudou ani tentokrát. V neděli 12. března od 14.00 hodin se s Michalem Šedivým zaměříme na velkolepé rezidence rodiny Petschků a ve středu 15. března v 16.30 hodin se po delší době znovu podíváme i do Slavíčkovy ulice, kde Markéta Čejková představí zdejší domy známých výtvarníků.

foto: Tomáš Sysel
Stínadla, foto: Tomáš Sysel
foto: Tomáš Sysel

Po stopách literárních děl

Milovníkům literatury doporučujeme březnové vycházky s Dagmar Winklerovou, kterou jsme nedávno vyzpovídali v rozhovoru o lásce ke knihám a architektuře. V sobotu 11. března v 10.00 hodin se vydáme na Nové Město ve stopách hororového románu Sedmikostelí (z únorového termínu můžete zhlédnout video reportáž zde). V úplném závěru měsíce, tedy v pátek 31. března v 18.30 hodin, se vypravíme do Stínadel, tajuplné čvrti známé z knih Jaroslava Foglara.

Pražské kavárny a Strahov

V únoru jsme poprvé nasadili procházku s návštěvou slavných pražských kaváren a po vstupenkách se jen zaprášilo! Pokud jste premiéru nestihli, nabízíme opakování v sobotu 11. března od 17.00 hodin. Průvodkyně Dagmar Winklerová vám prozradí, který podnik rádi navštěvovali obrozenci nebo kde vznikl umělecký svaz Devětsil. Lístky je třeba si pohlídat i u populární prohlídky Velkého strahovského stadionuMichalem Šedivým – na neděli 19. března od 13.00 hodin aktuálně zbývají poslední dvě místa. 😉

foto: Kateřina Červená

Těšíme se na Vás!

Comments are closed here.