PROCHÁZKA

Brutalistická architektura VIII.

po 27. 3. 2023, 16.30 hod.

Již osmá vycházka za brutalistickými skvosty s historičkou umění Markétou Čejkovou vás zavede do čtvrtého pražského obvodu. Tentokrát se vydáme do obchodního domusídla podniku zahraničního obchodu, které jsou typickými ukázkami brutalistických staveb 70. let minulého století v Československu. Představíme si původní rozsáhlý projekt obchodního domu od architektky Věry Machoninové, jeho finální verzi i proměny v čase, divoké červené vlny na stropě i umělecké dílo, které je navzdory jeho monumentalitě možné přehlédnout. Svezeme se první linkou pražského metra k budově bývalého Centrotexu, kde budeme moci objevovat skrytou krásu promyšlené fasády i uměleckých děl v trochu neutěšeném stavu.

foto: archiv OHP

Praktické informace:

  • Sraz je před Poliklinikou Budějovická do ulice Antala Staška (A. Staška 1670/80, Praha 4-Krč). Telefonický kontakt na dobrovolníka bude pro případ „nouze“ uveden na vstupence.
  • Předpokládaná délka akce je 1,5 hodiny.
  • Kapacita skupiny je omezená, vstupenky je možné zakoupit pouze předem.
  • Lektorkou komentované procházky je Markéta Čejková.
  • Na vybraných akcích pořizujeme fotografie a/nebo videozáznamy za účelem jejich dokumentování a propagace. Více informací zde.

Vyprodáno

Vaše průvodkyně

Markéta Čejková

Markéta vystudovala strojní fakultu ČVUT v Praze. Po patnácti letech práce auditorky nakonec propadla naplno své zálibě pro umění. Je doktorandkou oboru dějiny umění a současně pracuje jako lektorka pro různé organizace. Jako dobrovolnice a průvodkyně je s Open House Praha od roku 2019. Markéta neskrývá obdiv pro architekturu 20. století a potkat ji můžete například při procházce po Pražském hradě, hradčanských palácích, Veletržním paláci nebo brutalistické architektuře.

Více o Markétě zde.

Comments are closed here.