Nabitý říjnový program zve do továrny KOH-I-NOOR, za židovskou historií či brutalismem

25. 9. 2023

Říjnový program procházek a prohlídek je opravdu bohatý – na výběr nabízíme více než 20 různých akcí, mezi kterými najdete i několik novinek. Poprvé se vydáme do dnes již bývalé továrny KOH-I-NOOR ve Vršovicích, objevíme židovskou historii KarlínaŽižkova nebo se projdeme okolím osady Baby, ve kterém se nacházejí podobně zajímavé domy jako v samotné kolonii. Vydáme se také za brutalistickou architekturou, na Nákladové nádraží Žižkov, na Malou Stranu, do Bubenče… a do dalších pražských čtvrtí. Tak hezké podzimní putování!

Za věhlasnými patentkami do Vršovic

Zažijte s námi atmosféru industriálních prostorů z počátku minulého století, které se v blízké budoucnosti stanou součástí nové rezidenční čtvrti. S Markétou Čejkovou se vydáme do opuštěné továrny KOH-I-NOOR ve Vršovicích, kde se ještě donedávna vyráběly světově známé patentky a další kovové zboží. Zmíníme i ateliér Františka Kupky, který je autorem ikonického znaku Dívky s patentkou v oku, jež dodnes zdobí čelní stranu hlavní budovy areálu. V říjnu nabízíme hned dva termíny prohlídky – v pondělí 23. 10 v 16.30 hodin a ve stejný čas i o týden později.

foto: Eva Mořická
foto: Tomáš Sysel

Dějiny židovského osídlení Prahy

Co spojuje Karlín, Žižkov a Libeň? Tak například židovští osadníci a památky, které tu po sobě zanechali, přičemž Libeň bývala druhým největším židovským centrem v Praze. Právě zde začne i naše putování za židovskou historií, a to v úterý 10. října od 16.30 hodin. Na toto téma navážeme v neděli 22. října ve 14 hodin, kdy se vypravíme na Žižkov a do Karlína. Navštívíme jak Starý židovský hřbitov u televizní věže, tak i bývalou karlínskou synagogu. Lektorkou obou vycházek bude Dagmar Winklerová.

Osada Baba s pokračováním

Funkcionalistickou vilovou kolonii Baba jste s námi již několikrát měli možnost navštívit na procházce s Markétou Čejkovou. Co ale architektura v okolí osady? Otázkám na ni jsme se dosud úmyslně vyhýbali, nyní vás ale zveme na novou vycházku Osada Baba a jak to bylo dál, v rámci které si představíme další zajímavé koncepty staveb, mezi jejichž uživateli byly i slavné osobnosti. Časově se budeme pohybovat od konce 30. let až do současnosti. Nová vycházka je na programu v pondělí 16. října od 16.30 hodin, současně můžete v říjnu absolvovat i procházku samotnou kolonií Baba, a to ve středu 25. října od 16.30 hodin.

foto: Jiří Dlouhý
foto: Tomáš Sysel

Nákladové nádraží Žižkov

V září jsme jako novinku nasadili prohlídky Nákladového nádraží Žižkov a vstupenky se v prodeji dlouho neohřály. 🙂 Z důvodu velké poptávky jsme na říjen nasadili řadu dalších termínů, které naleznete v Kalendáři akcí. Prohlídky se konají v průběhu celého měsíce. A proč je o nádraží takový zájem? Jedna z nejprobíranějších industriálních památek Prahy má být, podobně jako areál továrny KOH-I-NOOR, v budoucnu zrevitalizována a proměněna v rozsáhlou rezidenční čtvrť. Kromě samotné prohlídky vám lektor Michal Šedivý tedy prozradí i aktuální informace právě o těchto plánech. Na ochutnávku z prohlídky se můžete podívat ve fotoreportáži na Aktuálně.cz.

Na Olšanské hřbitovy za Barvitiem

Jednou z nedávných novinek v naší nabídce celoročních akcí je i procházka Olšanskými hřbitovy, které se řadí mezi největší pohřebiště na našem území. Během vycházky s Alenou Lehnerovou, předsedkyní spolku Malostranský hřbitov, zaměříme naši pozornost zejména na tvorbu Antonína Viktoria Barvitia. Zastavíme se nejen u největší samostatné hrobky v Praze, ale také u architektova vlastního hrobu, který si sám navrhl. Prohlédneme si ale i díla od dalších významných architektů, jako je Jan Kotěra nebo Josef Gočár. Procházka se uskuteční v neděli 1. října ve 14 hodin a ve stejný čas také v sobotu 7. října.

foto: Tomáš Sysel
foto: Štefan Letko

Návrat vycházek za brutalismem

Po několikaměsíční pauze jsou zpět na programu populární vycházky za brutalistickou architekturouMarkétou Čejkovou, které nově pořádáme pod názvem O brutalismu a tak. Sérii opětovně začneme v říjnu prvními dvěma díly, během kterých se budeme mj. věnovat tvorbě Věry Machoninové, která v září oslavila 95. narozeniny. První díl pořádáme v neděli 8. října v 16.30 hodin, druhý pak ve středu 18. října ve stejnou hodinu. V mezičase se na výpravy můžete naladit článkem o historii i současnosti brutalismu od Markéty Čejkové nebo celým rozhovorem s Janem a Marií Kordovskými, vnoučaty Věry Machoninové.

Další říjnová lákadla

V říjnovém programu je akcí ještě mnohem víc. Chybět nebudou oba díly výprav do tajuplných Stínadel nebo prohlídky Velkého strahovského stadionu. Zavítáme také na Pražský hrad, kde budeme objevovat díla Jože Plečnika a architektů působících za éry Václava Havla. Navštívíme i Malou StranuKampu, prohlédneme si vily Petschků v Bubenči a projdeme se po stopách slavných pražských kaváren. V neposlední řadě vás zveme také na druhý díl workshopu Architektura interaktivně, kde se zaměříme na baroko. Kompletní přehled všech procházek a termínů naleznete v našem Kalendáři akcí.

foto: Kateřina Červená

Těšíme se na vás!

Comments are closed here.