V dubnu navštívíme Žižkov, Karlín či Pražský hrad. Program je věnován i dětem

29. 3. 2023

Přestože v posledních dnech panuje venku pravé aprílové počasí, věříme, že v průběhu dubna už naplno propukne jaro, a proto jsme na nadcházející měsíc připravili vskutku nabitý program! Po delší době se vydáme na Malostranský hřbitov, do lesoparku v okolí usedlosti Cibulka nebo za moderními stavbami v Karlíně. Součástí dubnového programu je i nová prohlídka bývalých Městských lázní Žižkov a speciální prohlídka Strahovského stadionu pro děti. Podíváme se i na Pražský hrad, do slavných pražských kaváren, do Veletržního paláce a na další místa. Tak příjemné putování a hezké Velikonoce!

Budoucnost Městských lázní Žižkov

Věděli jste, že bývalé lázně na Žižkově byly ve své době těmi největšíminejmodernějšími lázněmi v Praze, které navštívil i císař František Josef I.? Dnes značně zchátralá novoklasicistní budova se však definitivně dočká vytoužené rekonstrukce, která ji během následujících dvou let promění v Dům tance. Než začnou stavební práce, zveme vás v neděli 23. dubna od 11.15 hodin na prohlídku s Michalem Šedivým. O hodinu později se akce koná také v anglickém jazyce.

Městské lázně Žižkov, foto: Tomáš Sysel
Prohlídka Strahovského stadionu pro děti, foto: Tomáš Princ

Strahovský stadion pro děti

Dubnový program přináší akci i pro ty nejmenší objevovatele architektury! V rámci interaktivní prohlídky Velkého strahovského stadionupracovními listy se děti dozví více o architektuře stadionu, navštíví tribuny a prezidentský salonek a dostanou prostor zamyslet se nad současnou funkcí i budoucím využitím tohoto kolosu. Prohlídka, která je určena pro děti od 6 do 12 let, se uskuteční v sobotu 22. dubna od 14.30 hodin pod vedením Kláry Veselé, ředitelky organizace Open House Praha.

Krenovka v novém

Někdejší výletní hostinec na Žižkově se nedávno proměnil v kulturní a komunitní centrum, které nyní žije různými formami umění. V rámci prohlídky s Michalem Šedivým se v sobotu 1. dubna od 16.00 hodin podíváme, jak se tuto kulturní památku podařilo zrekonstruovat, a povíme si o její historii. Mimochodem, ve spolupráci s Krenovkou a Čítárnou Unijazz, která v budově sídlí, pořádáme každý měsíc debaty o rozvoji Prahy v rámci cyklu Otevřeně o Praze. O nadcházejícím programu si můžete přečíst zde.

Krenovka, foto: archiv budovy
Main Point Karlín, foto: Martin Bělohradský

Moderní tvář Karlína

Po ničivých povodních v roce 2002 se Karlín začal proměňovat v rozvíjející se čtvrť, kde dnes kromě klasicistních či industriálních budov najdeme i moderní administrativní stavby. V úterý 18. dubna od 17.30 hodin si na procházce s průvodcem Martinem Bělohradským představíme právě budovy, jako je Main Point Karlín, Danube House nebo River Garden. Napovídáme, že už nyní v našem Kalendáři akcí najdete i dvě budoucí pokračování karlínských vycházek… 😉

Ožívající usedlost Cibulka

V sobotu 1. dubna ve 14.00 hodin se s průvodkyní Dagmar Winklerovou vydáme do malebného lesoparku v Košířích, který v minulosti patřil k usedlosti Cibulka. Na procházce si prohlédneme nejen menší architektonická a umělecká díla, která park zdobí, ale povíme si také o historii samotné usedlosti, která se po dvou stoletích chátraní opět probouzí k životu a nabývá nového účelu. Projděte se s námi místy, kde se rád toulal básník Karel Hynek Mácha či spisovatel Jakub Arbes!

Park v okolí usedlosti Cibulka, foto: Tomáš Sysel
Pražský hrad, foto: Tomáš Sysel

Jože Plečnik na Pražském hradě

V průběhu 20. století působilo na Pražském hradě několik významných architektů, kteří zde zanechali výraznou stopu. Jedním z nich je slovinský architekt Jože Plečnik, kterého do funkce hradního architekta oficiálně jmenoval prezident Masaryk. V pondělí 17. dubna v 16.30 hodin se s Markétou Čejkovou vypravíme na procházku za Plečnikovými realizacemi, jako je Mrákotínský monolit, Býčí schodiště či komplex Jižních zahrad. O proměnách Hradu za různých prezidentů si můžete dále přečíst v podrobném článku na blogu.

Zahrady a letohrádky na Smíchově

Věděli jste, že na Smíchově se dříve nacházela řada šlechtických letohrádkůzahrad? Ačkoliv se jich dodnes zachovalo minimum, stále je tu co objevovat! S Dagmar Winklerovou se v sobotu 22. dubna ve 14.00 hodin vydáme zpátky v čase do dob, než se Smíchov proměnil v primárně industriální čtvrť. Na vycházce si ukážeme letní sídlo architekta Kiliána Ignáce Dientzenhofera, představíme si barokní Medvědí kašnu a jejího autora a povíme si i o nejstarší botanické zahradě v Praze.

Medvědí kašna, foto: Tomáš Sysel
Malostranský hřbitov, foto: Tomáš Sysel

Osobnosti Malostranského hřbitova

S osobou Kiliána Ignáce Dientzenhofera a jeho otce Kryštofa se pojí i další vycházka, v rámci které se v sobotu 15. dubna od 14.00 hodin vydáme na Malostranský hřbitov. Lektorka a předsedkyně Spolku Malostranský hřbitov Alena Lehnerová představí nejen oba zmíněné architekty, kteří jsou na hřbitově neznámo kde pochováni, ale také architekty Jana Klementa ZoberaJosefa Zobela, stavitele Josefa Jägera a další umělce, kteří na tomto pohřebišti našli místo posledního odpočinku.

Po stopách Jana Zrzavého

Malá Strana bude naším cílem i při procházce v neděli 16. dubna od 13.45 hodin, kdy budeme tuto čtvrť objevovat v souvislosti s výtvarníkem Janem Zrzavým. Jeden z nejvýznamnějších českých umělců 20. století byl Malou Stranou nejen silně inspirován, ale také zde dlouho žil. Během procházky s Michalem Šedivým si přiblížíme výtvarníkův život a tvorbu, zastavíme se u jeho prvního pražského ateliéru a podíváme se k i místu, kde bydlel.

Busta Jana Zrzavého, foto: Tomáš Sysel

Kompletní program s dalšími procházkami a prohlídkami naleznete v našem Kalendáři akcí.

Comments are closed here.