FESTIVAL | PROHLÍDKA

Quadrio – cesta do hlubin Nového Města

pá 17. 5. 2024, 16.00 hod.

Zajímá vás, jaká historie obestírá okolí obchodního centra Quadrio? Věděli jste, že se zde kdysi dávno nacházela středověká osada zvaná Újezd svatého Martina a také nejstarší doložený židovský hřbitov v Praze? Společně se ponoříme do hlubin minulosti, a to doslova. Čeká nás sestup do běžně nepřístupných gotických sklepů skrytých pod nohama návštěvníků Quadria. Také prozkoumáme pozůstatky židovského pohřebiště v základech okolních domů. Povíme si o tom, kde se tato takzvaná Židovská zahrada rozkládala, kdo na ní ukládal své mrtvé a jaký rozruch vzbudilo na přelomu tisíciletí její odkrývání. Abyste získali nad staletími složité historie nadhled, zakončíme procházku výhledy ze střechy budovy Quadria, odkud spatříte Nové Město jako na dlani.

Upozorňujeme, že sestup do gotického podzemí je vhodný pouze pro fyzicky zdatné osoby, které se nebojí uzavřených prostor ani výšek.

Prohlídka se koná v rámci doprovodného programu festivalu Open House Praha, který se letos uskuteční v termínu 13.–19. května 2024.

Další vypsané termíny prohlídky naleznete zde.

foto: Kateřina Červená

Praktické informace:

  • Místo setkání je v podloubí Quadria směrem k tramvajové zastávce Národní třída (ve Spálené ulici), před obchodem Sephora.
  • Telefonický kontakt na dobrovolníka bude pro případ „nouze“ uveden na vstupence.
  • Lektorkou komentované vycházky je Dagmar Winklerová.
  • Předpokládaná délka akce je min. 1,5 hodiny (v závislosti na délce show).
  • Vstup do prostor sklepů i polyfunkčního domu Quadrio je pouze na vlastní nebezpečí a jen pro fyzicky zdatné návštěvníky. Prostory nejsou vhodné pro děti, osoby s pohybovým handicapem či osoby trpící strachem z výšek a omezených prostor.
  • Na začátku akce samotné budou účastníci proškoleni o bezpečnosti, souhlas s pravidly pohybu po areálu bude nutné na místě potvrdit i písemně. 
  • V prostorách je třeba se chovat s ohledem na stav objektu obezřetně a ohleduplně a následovat pokynů průvodce.
  • Povolena je pouze vhodná, nejlépe turistická obuv (podpatky jsou zcela vyloučeny). Doporučujeme oděv, u kterého nebude vadit jeho zašpinění nebo poničení. Větší zavazadla jsou nepřípustná, kromě jiného brání při sestupu do sklepů (výjimkou by mohly snad být menší kabelky/tašky přes rameno; batohy jsou zakázány). Možno vzít si s sebou baterky.
  • Kapacita skupiny je omezená, vstupenky je možné zakoupit pouze předem.
  • Na vybraných akcích pořizujeme fotografie a/nebo videozáznamy za účelem jejich dokumentování a propagace. Více informací zde.

Vyprodáno

Vaše průvodkyně

Dagmar Winklerová

Dáša vystudovala archeologii a pracuje jako kurátorka digitální knihovny. Silný vztah ke knihám a k paměti předků uplatňuje při procházkách, které propojují město a literaturu. Miluje každodenní toulky ve staroměstských uličkách a potkat ji můžete při výpravách do tajuplných Stínadel. S Open House Praha spolupracuje od roku 2021 jako průvodkyně celoročních akcí.

Více o Dáše zde nebo v rozhovoru.

Comments are closed here.