V dubnu zamíříme za památkami Letné a rozpleteme příběh románu Sedmikostelí

27. 3. 2024

Zpracovala: Nikol Ossendorfová

Zatímco pilně pracujeme na přípravách letošního jubilejního ročníku festivalu Open House Praha, nezanevřeli jsme samozřejmě ani na naše celoroční procházky. V dubnu vás po zimní pauze zveme k objevování památek na Letenské pláni či do lesoparku u usedlosti Cibulka, dále na Žižkov a do zdejší kubistické Betlémské kaple nebo na malebný ostrov Kampa. Přichystali jsme i zbrusu novou vycházku za spisovatelem Franzem Kafkou. Veselé Velikonoce a šťastný začátek jara!

Památky na Letné

Místo s významnou sportovní historií, dějiště masových demonstrací i lokalita s architektonicky zajímavými stavbami – to vše ztělesňuje Letenská pláň. Letos poprvé nabízíme opakování procházky s Michalem Šedivým, která představí historii i současnost Letné. Putování započneme u neorenesačního Letenského zámečku, zastavíme se u budovy Ministerstva vnitra neboli „kachlíkárny“, neopomeneme ani funkcionalistický nájemní blok „Molochov“ a další zdejší památky. Procházka se uskuteční v neděli 21. dubna od 15 hodin.

Letenský zámeček, foto: Tomáš Sysel
foto: Tomáš Sysel

Po stopách Franze Kafky

Proměna, Amerika či Proces. To jsou neznámější z celé řady děl světově proslulého spisovatele Franze Kafky. Německy píšící autor se v Praze nejen narodil, ale celý život s ní byl úzce spjatý. V nové procházce s lektorkou Janou Jandovou se vydáme např. do míst na Starém Městě, kde se Kafka setkával s dalšími členy tzv. Pražského kruhu, které si také představíme. Vycházku, která se koná v pondělí 29. dubna od 16.30 hodin, nezahájíme nikde jinde než u sochy Franze Kafky před obchodním domem Quadrio.

Do okolí usedlosti Cibulka

Po zimní pauze se do programu vrací také procházka s Dagmar Winklerovou do lesoparku Cibulka, který patří ke stejnojmenné usedlosti. V romantickém parku najdeme řadu drobných architektonických děl – např. čínský pavilon, novogotickou poustevnu či nejstarší pražskou rozhlednu. Během procházky, která se koná v pátek 26. dubna od 18 hodin, se dozvíte více nejen o významném rozkvětu tohoto místa v 19. století, ale i o probíhající rekonstrukci, která dá zchátralé usedlosti nový život a poslání.

foto: Tomáš Sysel
foto: Štefan Letko

Tajemství románu Sedmikostelí

Sedm kostelů, děsivé vraždy a hlavní postava policisty Květoslava Švacha. Hororový román Sedmikostelí od Miloše Urbana je předlohou procházky s Dagmar Winklerovou, která vás zavede do míst, v nichž se tajuplný děj knihy odehrával. Nemineme např. kostel sv. Apolináře nebo kostel Na Slupi. Procházka je na programu v neděli 14. dubna28. dubna, pokaždé od 13 hodin. Mezitím se můžete patřičně naladit reportáží a pokud byste v putování ve stopách Sedmikostelí chtěli pokračovat, nabízíme začátkem května navazující procházku. 😉

Dolní Žižkov a Betlémská kaple

V neděli 14. dubna od 15 hodin se s Michalem Šedivým vydáme do dolní části Žižkova. Přiblížíme si historický vývoj této svérázné městské čtvrti, odtajníme podstatu unikátního ducha tohoto místa a představíme si ty nejstarší i nejcennější žižkovské domy. V rámci procházky nahlédneme i do nenápadně ukryté Betlémské kaple z roku 1913, která vznikla podle návrhu architekta Emila Králíčka, autora věhlasné kubistické lampy na Jungmannově náměstí nebo vily Na Libušince u vyšehradského mostu.

Betlémská kaple, foto: Tomáš Sysel
Sovovy mlýny na Kampě, foto: Tomáš Sysel

Toulky Malou Stranou

Malá Strana je v našem programu tradičně zastoupena v různých souvislostech a ani v dubnu tomu není jinak. V neděli 7. dubna v 15 hodin si povíme historické příběhy a legendy z této čtvrti a následně se v 17 hodin přesuneme na ostrov Kampa. Čeká nás také procházka s uměleckou tématikou – v neděli 21. dubna od 17 hodin se totiž vydáme po stopách významného výtvarníka Jana Zrzavého, který na Malé Straně žil a tvořil. Lektorem všech těchto vycházek je Michal Šedivý.

Další dubnové zastávky

Vydáme se také na prohlídku Velkého strahovského stadionu, za poznáváním skrytých symbolů na staroměstských domech nebo na interaktivní workshop o architektuře rokoka. Řada dubnových akcí je již vyprodaná nebo zbývají poslední vstupenky, doporučujeme tedy s nákupem neotálet. Pokud nahlédnete do našeho Kalendáře akcí, můžete vybírat už i z několika akcí v květnu a červnu, mezi nimiž jsou i úplné novinky. 😉

Pastelové domy ve stylu rokoka na Malé Straně
foto: Tomáš Sysel

Těšíme se na vás!

Comments are closed here.