FESTIVAL | PROCHÁZKA

Na Hrad za Havlem

út 16. 5. 2023, 16.00 hod.

V seriálu poznávání architektury Pražského hradu a jeho zahrad se dostáváme do éry Václava Havla, doby obnovené demokracie, rekonstrukcí historických budov a dalších prostor a zejména doby, kdy je Hrad maximálně přístupný veřejnosti. V průběhu procházky se
budeme věnovat spolupráci Václava Havla s takovými architektkami a architekty, jako je Eva Jiřičná, Miroslav Masák, Bořek Šípek či Josef Pleskot. S historičkou umění Markétou Čejkovou se projdeme Jelením příkopem i po hradních nádvořích, představíme si i drobnější
zásahy či interiérové úpravy a zakončíme s nadějí, že Pražský hrad se opět volně otevře jako nedílná součást veřejného městského prostoru.

Procházka se koná v rámci doprovodného programu festivalu Open House Praha, který se letos uskuteční v termínu 15.–21. května 2023.

foto: archiv OHP

Praktické informace:

  • Místo setkání je na II. nádvoří Pražského hradu u Kohlovy kašny.
  • Telefonický kontakt na dobrovolníka bude pro případ „nouze“ uveden na vstupence.
  • Lektorkou komentované vycházky je Markéta Čejková.
  • Předpokládaná délka akce je cca 1,5 hodiny.
  • Kapacita skupiny je omezená, vstupenky je možné zakoupit pouze předem.
  • Na vybraných akcích pořizujeme fotografie a/nebo videozáznamy za účelem jejich dokumentování a propagace. Více informací zde.

Vyprodáno

Vaše průvodkyně

Markéta Čejková

Markéta vystudovala strojní fakultu ČVUT v Praze. Po patnácti letech práce auditorky nakonec propadla naplno své zálibě pro umění. Je doktorandkou oboru dějiny umění a současně pracuje jako lektorka pro různé organizace. Jako dobrovolnice a průvodkyně je s Open House Praha od roku 2019. Markéta neskrývá obdiv pro architekturu 20. století a potkat ji můžete například při procházce po Pražském hradě, hradčanských palácích, Veletržním paláci nebo brutalistické architektuře.

Více o Markétě zde.

Comments are closed here.