Rozhovor s J. E. Nickem Archerem, britským velvyslancem v Praze

29. 4. 2022

Zpracovaly: Michaela Pánková & Šárka Princová Maroušková

Mezi 101 budovami, které se otevřou v rámci letošního ročníku festivalu Open House Praha, je i Thunovský palác. Tato historická budova v srdci Malé Strany dlouhodobě slouží nejen jako sídlo Velvyslanectví Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, ale také jako rezidence britského velvyslance. Při této příležitosti jsme se zeptali na pár otázek současného velvyslance J. E. Nicka Archera. Ten je mimo jiné velkým fanouškem architektury a díky svým předešlým misím může srovnávat Prahu například s Londýnem nebo Kodaní. Jaká místa v Praze má rád? Jaký má názor na československou architekturu před rokem 1989? A která místnost v Thunovském paláci je jeho nejoblíbenější?

J. E. Nick Archer, foto: archiv velvyslanectví UK v Praze

Jak dlouho pracujete v České republice a jaký máte vztah k Praze?

Žiji zde už něco přes čtyři roky a Praha je mým domovem. Thunovský palác je můj osobní domov a jako mnoho lidí, kteří sem zavítají, ho mám velmi rád. 

V minulosti jste pracoval na velvyslanectví v Dánsku. Jak byste srovnal Kodaň a Prahu? 

Skvělá věc na Kodani – a je to mimořádné i ve srovnání s Prahou nebo Londýnem – je, že tam dobře umí do městské krajiny zasazovat nekompromisní současnou architekturu. Myslím, že to má co do činění s kvalitou výstavby, ale zároveň je to tak trochu záhada, jak to dělají. A myslím, že právě Praha nebo Londýn by se od Kodaně v tomto ohledu mohli leccos naučit. 

Kam v Praze nejčastěji chodíte? Jaké máte oblíbené čtvrti nebo místa?

Do ulic Prahy vyrážím minimálně jednou nebo dvakrát denně, vždycky odtud z Malé Strany, protože venčím svého psa. Když mám dost času, dojdeme až do Havlíčkových sadů, Nuslí nebo opačnou stranou na Břevnov. Ale nejčastěji se pohybujeme tady. Třeba Nerudovou ulicí jsem prošel nahoru a dolů tak tisíckrát!

Jaká architektura se Vám zde v Praze líbí?

Na architekturu mám silný názor. Čeho v Londýně moc nemáme, je renesance a baroko. Máme sice zámky v těchto slozích, ale velmi málo městských budov. A to je pro mě na Praze jedna z nejvíc okouzlujících věcí. Fascinuje mě Kostel Panny Marie Sněžné – ať už je to díky jeho mimořádné výšce nebo jeho úžasnému oltáři. A dalším slohem, který jste zde uměli velmi dobře využít, je modernismus – před dvěma a půl lety jsem tak objevil Babu. Tím je asi pro mě Praha tak nezaměnitelná.

Přečtěte si celý rozhovor ve festivalovém průvodci. Zakoupit jej můžete v našem e-shopu nebo od 16. května ve festivalovém infocentru.


Upozorňujeme, že návštěva Thunovského paláce je z bezpečnostních důvodů možná pouze po předchozí registraci. Více informací

Comments are closed here.