Březen nabídne prohlídku vily v Dejvicích či procházky Bubenčí

29. 2. 2024

I když zima ještě neřekla své poslední slovo, s probouzející se přírodou a rostoucími teplotami je jasné, že ve vzduchu už visí jaro. Nalaďte se na nadcházející roční období procházkou po architektonických krásách Prahy! V březnu nás opět čeká pestrý program – prohlédneme si rodinnou vilu v Dejvicích z roku 1930, představíme si historii i současnost rodu Šternberků nebo se vydáme po stopách patronů české země do Haštalské čtvrti.

Rezidenční architektura 30. let

Nabízíme vám jedinečnou příležitost navštívit jednu z rodinných vil v Dejvicích, čtvrti s mnoha působivými stavbami. Konstruktivistickou vilu s prvky art deco si vedle vily Vlasty Buriana nechal postavit ředitel firmy Karlík a spol. Autorkou je Milada Petříková-Pavlíková, první promovaná architektka z Vysoké školy architektury a pozemního stavitelství ČVUT. Jak postihlo vilu období komunismu a jaké osudy se tu protnuly? Nejen to se dozvíte na prohlídce s Filipem Hegrem, potomkem původního majitele, v sobotu 9. března od 14 hodin.

foto: Tomáš Sysel
foto: Tomáš Sysel

Bubenečské vily

Architektonicky zajímavá rodinná sídla najdeme i v Bubenči. V neděli 10. března jsou na programu tři procházky s Michalem Šedivým, které povedou právě do této oblasti. Nejprve se ve 12 hodin a následně i ve 14 hodin zaměříme na vily Petschků – představíme si honosné rezidence, jako je např. dnešní Muzeum literatury, a povíme si řadu zajímavostí z rodinné historie. Nakonec naváže procházka od 16 hodin do bývalé usedlosti Zátorka, kde se podíváme např. k vile Rudolfa Slánského nebo k vile Bianca od Jana Kotěry.

Tajemství v srdci Prahy

Milovníky literatury potěší procházka Starým Městem do míst známých z románu Pražské tajemství od Gézy Včeličky. Na cestě ve stopách sv. Jana Nepomuckého a sv. Anežky České se zastavíme např. u kláštera milosrdných bratří Na Františku a navštívíme kostel sv. Haštala nebo bývalou morovou kapli Nejsvětější Trojice. Objevení nějakého pražského tajemství nás možná také čeká… 😉 Procházka s výkladem Dagmar Winklerové se koná v úterý 12. března od 17 hodin.

foto: Tomáš Sysel
foto: Kateřina Červená

Po stopách Šternberků

V neděli 17. března od 16 hodin nabízíme opakování nedávné novinky – třetí díl cyklu Praha šlechtická. Věděli jste, že Šternberkové, jeden z našich nejstarších žijících rodů, se zasloužili o vznik Národní galerie? Nebo že historicky platili za velké české patrioty? V rámci procházky s Michalem Šedivým se nejen zastavíme u malostranských a hradčanských domů a paláců, které nesou šternberskou stopu, ale povíme si o osudech rodu ve 20. století nebo o jeho současných představitelích.

Co dalšího nás čeká?

Dále opět nechybí ani první i druhý díl oblíbených výprav do Stínadel či putování po pražských kavárnách. Vydáme se také do někdejší italské čtvrti na Malé Straně. Pokud vás zajímá, co dalšího na jaro chystáme, doporučujeme nahlédnout do Kalendáře akcí, kde najdete nejen kompletní přehled plánovaných akcí, ale už i řadu dubnových termínů procházek, včetně akcí, které se do programu opětovně vrací po zimní pauze. 😉

foto: Kateřina Červená

Těšíme se na vás!

Comments are closed here.