Záhadná Stínadla – odhalte s námi jejich tajemství!

7. 1. 2023

Zpracovala: Monika Fülöpová

Tajemné uličky staré Prahy skýtají po setmění mnohá dobrodružství. Vydat se v nich můžete třeba po stopách Vontů a možná naleznete i bájného ježka v kleci i s legendárním vzkazem. Řeč je samozřejmě o Stínadlech, tajemných uličkách vyobrazených v knihách Jaroslava Foglara, které ovlivnily celé generace. Jejich postavy a místa se stala neodmyslitelnou součástí české kultury. Málokdo by neznal pojmy jako Rychlé šípy, Bratrstvo kočičí pracky či jména jako Červeňáček, Mirek Dušín, Jan Tleskač, Velký Vont a Tonda Plíhal.

Ulice Ve Stínadlech, foto: Tomáš Sysel
Jaroslav Foglar, foto: Skautská nadace Jaroslava Foglara

Přestože si Jaroslav Foglar skautství v dětství moc neužil (jeho maminka mu ho zakázala ve třinácti letech, když se na ulici nachladil při prodeji junáckých losů), stal se jeho největším propagátorem. Když o několik let později vstoupil do oldskautské skupiny Jestřábi, kterou založil jeho bratr Zdeněk, získal svou přezdívku Jestřáb. Ta mu zůstala po celý život a znaly ho pod ní i celé generace čtenářů. Krátce poté, kdy Foglar začal vést svůj první oddíl, se začala psát historie Pražské Dvojky, kterou Foglar vedl až do svých 80. narozenin.

Jaroslav Foglar si nepotrpěl na daleké výpravy – jeho majstrštykem naopak bylo vykouzlit dobrodružství ve vedlejší ulici nebo kousek za humny. K tomu používal mnohé hry, které tuto atmosféru navozovaly a byly vítaným osvěžením poněkud jednotvárného skautského života. Všechny tyto zkušenosti poté přenesl právě do svých příběhů. Ve 30. letech se rozhodl přiblížit myšlenky skautingu i neskautské veřejnosti z řad mladistvých. Tehdy vznikl časopis Mladý hlasatel, odkud už byl jen kousek ke slavným Foglarovým knihám.

Jaroslav Foglar v létě 1942, foto: Skautská nadace Jaroslava Foglara
„Vontové, kde jste?“
Nápisy a kresby na zdi v Thunovské ulici, foto: Matěj Baťha

Napínavé příběhy o přátelství a odvaze z doby, kdy děti trávily čas venku, ani dnes neztratily nic na svém půvabu. Ono tajemno nás všechny stále láká vydat se do temných uliček a prožít ta dobrodružství, která nás v mládí provázela. Neexistuje asi lepší únik z reality. V Praze existovaly svého času dokonce skupinky inspirované Vonty, které podnikaly svá vlastní dobrodružství. Ještě na počátku 90. let se v pražských uličkách objevovaly nápisy s vontskou tématikou.

Bájná Stínadla jsou navíc stále záhadou, která láká k rozluštění, protože nikdo vlastně přesně neví, kde se nacházejí. Jedná se totiž pouze o fiktivní čtvrť a sám Foglar si dával velký pozor na to, aby nikdy svou inspiraci přesně nevyzradil. Udržoval tím tak své příběhy stále při životě a s nimi i zájem o vyřešení oné tajemné hádanky.

Zeď v ulici Ve Stínadlech, foto: Matěj Orlický
foto: Tomáš Sysel

Přestože existují i dohady o tom, že Stínadla dokonce ani nemusí ležet přímo v Praze, vzhledem k tomu, že autor prožil většinu svého života právě zde, je pravděpodobné, že mu Praha byla pro Stínadla inspirací. Především pak klikaté uličky Starého Města, které byly kontrastem vůči moderně se rozvíjejícímu městu kolem.

Nenechme tuto tajemnou legendu zemřít a vydejme se společně po stopách Vontů do záhadných ulic Stínadel! Pokud vás například zajímá, kde se nachází proslulá kostra velryby na dlažbě nebo svatyně Uctívačů ginga, pak byste si rozhodně neměli nechat ujít naši komentovanou procházku! Podíváme se, kde se pravděpodobně nacházela Rozdělovací třída nebo který kostel byl předobrazem románového kostela svatého Jakuba, obřadního místa Vontů.

Kostel sv. Jakuba Většího, foto: Tomáš Sysel
Kresba ježka v kleci na zdi, foto: Tomáš Sysel

Poohlédneme se i po Kocouřím hrádku a ukážeme si, kde můžete nalézt důmyslně zakomponovaný žlutý špendlík. Povíme si také něco o nevyjasněné smrti Jana Tleskače a možná se i dozvíte, jak to vlastně všechno bylo s tím ježkem v kleci! Toho sice na procházce pravděpodobně nenajdete (i když, kdo ví…), ale rozhodně v sobě probudíte duši Rychlých šípů a vrátíte se do dob dobrodružství, které skýtaly městské ulice. Třeba se ve vás nakonec probudí i touha po odhalení nevyjasněných záhad!

Nejbližší termíny procházek:

Výprava do Stínadel I.

Výprava do Stínadel II.

Lektorkou komentovaných vycházek do Stínadel je Dagmar Winklerová.

foto: Tomáš Sysel

Comments are closed here.