Darujte letos o Vánocích zážitky s Open House Praha

10. 12. 2022

Zpracovala: Monika Fülöpová

Máte někdy pocit, že se náš svět stal příliš materialistickým? Nebo zkrátka nevíte, co koupit přátelům či rodině pod stromeček, a nechce se vám investovat do nějaké věci, kterou možná nikdo nepotřebuje? Máme pro vás návrh. Co takhle darovat zážitky?

Koneckonců, zážitky jsou to, co se nám vryje do paměti. Zážitky vytvářejí vzpomínky a ty s námi zůstávají napořád – nevyblednou, nerozbijí se ani neopotřebují. Také nejsou zbytečné a nikdy jich není příliš. 

S námi jich můžete věnovat hned několik. 

Lichtenštejnský palác na Kampě, foto: Tomáš Sysel

Pokud přemýšlíte, jak letos strávit nezapomenutelný Štědrý den, určitě se společně s námi vydejte na malebnou procházku po Malé Straně nebo Kampě. Jako mávnutím kouzelného proutku se ocitnete v dobách minulých a vydáte se za poznáním zaniklých domů, příběhů a legend zachycujících skutečné události na Malé Straně. Jedna z nejstarších částí Prahy se pyšní celou řadou kostelů, historických paláců, památek a zahrad. Vánoční atmosféru si užijete dosyta i bez televizních pohádek, které můžete dohnat později. 

O vánočních svátcích můžete vyrazit s prarodiči nebo rodiči také na speciální bezbariérovou komentovanou prohlídku Velkého strahovského stadionu – jednoho z největších stadionů na světě. Prohlédnete si ho z horní části západní tribuny, která byla kdysi přístupná pouze honoraci – pocit výjimečnosti máte zaručen! Tribuna navíc skýtá jeden z nejkrásnějších pohledů na stadion vůbec, o zážitky tedy nebude nouze. Dozvíte se, kde kdysi stávala Brána borců, kterou na stadion nastupovaly tisíce cvičenců, a v pocitu výjimečnosti budete moci pokračovat při návštěvě prezidentského salonku.

Velký strahovský stadion, foto: Tomáš Sysel
Velký strahovský stadion, foto: Tomáš Sysel

Lektor prohlídky Michal Šedivý vám povypráví o fascinující historii stadionu i jeho architektuře. Procházka po Velkém strahovském stadionu bude dozajista smysluplným dárkem pro pamětníky, kteří si dodnes uchovávají živé vzpomínky na kolosální dějiště sokolských sletů či první spartakiádu. Díky prohlídce budou moci nahlédnout i tam, kam se kdysi nedostali. Navíc to všechno prožijete společně a na to se nezapomíná!

Pokud jsme vás stále ještě nezlákali ani na procházku po Malé Straně, ani na stadion, nebo zkrátka máte pocit, že ani jedno není pro vaše blízké to pravé, můžete darovat zážitky také v podobě poukazů na procházky a prohlídky s Open House Praha v novém roce. Rozhodně bude z čeho vybírat a na své si přijde každý. Navíc tak dáte svým blízkým šanci zvolit si to, co je opravdu nejvíc zajímá, a nešlápnete vedle. 

Dárkový poukaz Open House Praha
Plakát paláce Elektrických podniků Praha

Zážitky však můžete vnést i do domovů nebo do každodenního života – a to ve formě upomínek a vzpomínek na ně. Vždyť domov je místem, kde bychom se měli cítit příjemně a měl by nás inspirovat. Naše originální plakáty od ilustrátora Jana Šrámka s architektonickými skvosty hlavního města k tomu určitě dopomohou. Plakáty jsou skvělým dárkem pro všechny obdivovatele architektury, kteří si chtějí kousek světa tam venku přenést s sebou domů nebo si připomenout zážitky spojené se zobrazenými budovami.

Nově jim můžete pořídit například funkcionalistický palác Elektrických podniků Praha (nyní Bubenská 1), který byl hlavním lákadlem právě letošního festivalu Open House Praha. Zakoupit však můžete i mnohé jiné, například Winternitzovu vilu či kostel Nejsvětějšího Srdce Páně. Nebo pořiďte rovnou celý balíček tří plakátů za zvýhodněnou cenu. 

Balíček tří plakátů Open House Praha
Tričko z edice Jože Plečnik, foto: Aleš Otava & Hana Krejbichová

Nejste si jisti, zda plakáty zapadnou do designu vašeho interiéru? I v tomto případě pro vás máme řešení. Sáhnout můžete po našich krásných tričkách, například těch s vyobrazením majestátních hodin na Plečnikově chrámu, po kterých zaplesá každé srdce milovníka architektury (a nejen jich). Na výběr jsou v ledově šedé barvě a unisex design potěší dámy i pány. K dostání jsou také trička s jinými vzory, jako je hotel International, palác ARA či Kovařovicova vila.

V neposlední řadě si vaši blízcí mohou svou vášeň nosit všude s sebou i v podobě krásných plátěných tašek s vyobrazením paláce ARA nebo paláce Elektrických podniků Praha.

U nás si zkrátka vybere opravdu každý!

Plátěná taška s ilustrací paláce Elektrických podniků Praha, foto: Hana Krejbichová

Comments are closed here.