PROHLÍDKA

Paláce na Hradčanském náměstí I.

st 1. 3. 2023, 16.30 hod.

Hradčanské náměstí, odedávna nejlepší pražská adresa. Prestižní místo v těsné blízkosti sídla panovníka vždy přitahovalo ambiciózní šlechtické rodiny, které si zde nechaly vystavět ty nejkrásnější paláce, u nichž dodnes obdivujeme jejich originalitu a monumentálnost. Při první ze série procházek vás seznámíme s bohatou historií Hradčanského náměstí a zavedeme vás do vybraných částí Šternberského, SchwarzenberskéhoSalmovského paláce. Nechte si vyprávět příběhy zachycené ve figurálních sgrafitech, prohlédněte si krásné malované stropy. Představíme vám také nový pohled architekta Josefa Pleskota na expozici Národní galerie, která reaguje na genius loci místa. Návštěva palácových interiérů je možná s laskavým svolením Národní galerie Praha.

foto: Vladimír Lacena

Praktické informace:

  • Místo setkání je před Arcibiskupským palácem (Hradčanské náměstí 56, Praha 1). Telefonický kontakt na dobrovolníka bude pro případ „nouze“ uveden na vstupence.
  • Lektorkou komentované vycházky je Markéta Čejková.
  • Předpokládaná délka akce je cca 1,5 hodiny.
  • Kapacita skupiny je omezená, vstupenky je možné zakoupit pouze předem.
  • Na vybraných akcích pořizujeme fotografické nebo videozáznamy za účelem jejich dokumentování a propagace. Více informací zde.

Vyprodáno

Vaše průvodkyně

Markéta Čejková

Markéta vystudovala strojní fakultu ČVUT v Praze. Po patnácti letech práce auditorky nakonec propadla naplno své zálibě pro umění. Je doktorandkou oboru dějiny umění a současně pracuje jako lektorka pro různé organizace. Jako dobrovolnice a průvodkyně je s Open House Praha od roku 2019. Markéta neskrývá obdiv pro architekturu 20. století a potkat ji můžete například při procházce po Pražském hradě, hradčanských palácích, Veletržním paláci nebo brutalistické architektuře.

Více o Markétě zde.

Comments are closed here.