PROCHÁZKA

Fenomén pražských kaváren

čt 16. 2. 2023, 17.30 hod.

Víte, od kdy se v Praze vaří káva a kde tento božský nápoj mohli Pražané poprvé ochutnat? Kde se scházeli na kávu obrozenci nebo ve kterém podniku se zrodil Devětsil? Pojďte si s námi připomenout ty nejslavnější pražské podniky, u jejichž kávou a vínem potřísněných stolků lovili umělci slovutných jmen svoji múzu. Vydáme se na výpravu do časů, kdy bylo Václavské náměstí od Příkopů až po Národní muzeum jednou velkou kavárnou. Zavzpomínáme na podniky dávno zaniklé i na ty, které si svoji popularitu zvládly udržet i v nepříznivých časech komunistické totality. Zaradujeme se i nad některými, které dokázaly povstat jako fénix z popela a na bývalou slávu navázat. Povíme si také, čím byla architektura pražských kaváren jedinečná. A nezapomeňte si vzít kávu do ruky s sebou!

foto: Kateřina Červená

Praktické informace:

  • Sraz je v jižní hale Masarykova nádraží u památníku padlým za druhé světové války (v nádražním vestibulu ze strany od pošty, ulice Hybernská, Praha 1-Nové Město).
  • Telefonický kontakt na dobrovolníka bude pro případ „nouze“ uveden na vstupence.
  • Lektorkou komentované procházky je Dagmar Winklerová.
  • Předpokládaná délka akce je cca 100 minut.
  • Ochutnávka není součástí procházky, doporučujeme tedy vzít si termosku s horkým nápojem s sebou nebo se nechat překvapit výběrem v poslední kavárně na trase.
  • Kapacita skupiny je omezená, vstupenky je možné zakoupit pouze předem.
  • Na vybraných akcích pořizujeme fotografie a/nebo videozáznamy za účelem jejich dokumentování a propagace. Více informací zde.

Vyprodáno

Vaše průvodkyně

Dagmar Winklerová

Dáša vystudovala archeologii a pracuje jako kurátorka digitální knihovny. Silný vztah ke knihám a k paměti předků uplatňuje při procházkách, které propojují město a literaturu. Miluje každodenní toulky ve staroměstských uličkách a potkat ji můžete při výpravách do tajuplných Stínadel. S Open House Praha spolupracuje od roku 2021 jako průvodkyně celoročních akcí.

Více o Dáše zde.

Comments are closed here.