PROCHÁZKA S PROHLÍDKOU

Poutní areál jako jedinečná galerie barokního umění

pá 8. 4. 2022, 16.00 hod.

Poutní areál na Bílé Hoře s kostelem Panny Marie Vítězné patří bezesporu k jedné z nejvýznamnějších řepských pamětihodností. Na části projektu se údajně podílel i barokní architekt italského původu Jan Blažej Santini Aichel. Kostelní výzdoba připomíná osudnou bitvu na Bílé hoře, která se odehrála na nedaleké pláni. Komentovaná prohlídka vám přiblíží vznik a rekonstrukci tohoto významného evropského poutního místa, které v současné době využívá řád benediktýnek. Zastavíme se ale také u objektu oblíbené zájezdní hospody, postavené na místě nedokončeného kláštera servitů, kde se scházeli v bouřlivém roce 1848 čeští vlastenci. Archivní fotografie i poutavý výklad průvodkyně vás provede zásadními dějinnými milníky této okrajové městské čtvrti.

Foto: Tomáš Sysel

Praktické informace:

  • Místem setkání je zastávka tramvaje Bílá Hora (konečná pro tramvaj číslo 22 a 25). Telefonický kontakt na dobrovolníka bude pro případ „nouze“ uveden na vstupence.
  • Lektorem komentované vycházky je Hedvika Čenková.
  • Předpokládaná délka akce je cca 1,5 hodiny.
  • Kapacita skupiny je omezená, vstupenky je možné zakoupit pouze předem.
  • Prosíme všechny účastníky, aby byli k ostatním návštěvníkům ohleduplní a dodržovali aktuálně platná vládní nařízení proti šíření nemoci covid-19.

Comments are closed here.