PROCHÁZKA S PROHLÍDKOU

Za Pražským tajemstvím do Haštalské čtvrti

po 21. 3. 2022, 17.00 hod.

Během této vycházky Starým Městem do míst, která proslavil spisovatel a básník Géza Včelička svým románem Pražské tajemství, se vydáte po stopách ostatků dvou českých zemských patronů – svatého Jana Nepomuckého a svaté Anežky České. Povíte si něco o „stěhovavé“ soše od Ferdinanda Maxmiliána Brokoffa a dnes již zaniklém převorství řádu cyriaků s červeným srdcem v Dušní ulici, kteří našli a pochovali tělo doktora Johánka z Pomuku. Projdete se kolem barokního komplexu kláštera a nemocnice milosrdných bratří Na Františku a pokocháte se pohledem na další klášter, tentokrát raně gotický, který založila svatá Anežka Česká. Vyvrcholením procházky bude prohlídka kostela svatého Haštala, nejstaršího farního centra na území Prahy, s povídáním o napínavém hledání místa posledního odpočinku naší světice přemyslovské krve. Také budete mít jedinečnou možnost navštívit interiér bývalé morové kaple Nejsvětější Trojice s krásnou nástropní freskou, která dříve sloužila jako barokní kostnice hřbitova u sv. Haštala. A dokonce se podíváte i do prastaré zahrady svatohaštalské fary, která možná také nějaké to pražské tajemství skrývá.

Foto: archiv OHP

Přestože jsme apolitická kulturní organizace, situace na Ukrajině nás tíží a rádi bychom pomohli. Rozhodli jsme se proto finanční výtěžek z této akce věnovat na pomoc v zasažené oblasti v rámci veřejné sbírky SOS Ukrajina vedenou Člověkem v tísni. #kulturaproukrajinu

Praktické informace:

  • Místem setkání je plácek před Španělskou synagogou u Rónovy sochy Franze Kafky na Praze 1. Telefonický kontakt na dobrovolníka bude pro případ „nouze“ uveden na vstupence.
  • Lektorkou komentované vycházky je Dagmar Winklerová.
  • Předpokládaná délka akce je cca 1,5 hodiny.
  • Kapacita skupiny je omezená, vstupenky je možné zakoupit pouze předem.
  • Prosíme všechny účastníky, aby byli k ostatním návštěvníkům ohleduplní a dodržovali aktuálně platná vládní nařízení proti šíření nemoci covid-19. Děkujeme!

Vyprodáno

Comments are closed here.