TOUR IN ENGLISH

Dolní Žižkov s návštěvou Betlémské kaple – v anglickém jazyce

so 12. 3. 2022, 12.45 hod.

Na Žižkově se nachází nenápadná, ale velmi zajímavá Betlémská kaplenetradičním interiérem, která bude první a nejvýznamnější zastávkou komentované procházky po kubistických památkách této městské čtvrti. Kaple Českobratrské církve evangelické, kterou navrhl architekt Emil Králíček, byla otevřena v roce 1914 u příležitosti 500. výročí upálení mistra Jana Husa. Pozoruhodné na ní je především to, že skrývá jediný původní interiér v tomto slohu v Praze a že byla inspirací pro slavný interiér kavárny Orient v domě U Černé Matky Boží od Josefa Gočára. Procházka pokračuje Husitskou ulicí, kde se zaměří na činžovní domy s kubistickými a pozdně secesními prvky od architektů Kestřánka a Homoláče, a skončí nedaleko Karlínských kasáren u průčelí malé továrny v Jirsíkově ulici. 

Foto: Martin Bělohradský

Praktické informace

  • Místo setkání je ve slepé boční ulici U Božích bojovníků 3. Telefonický kontakt na dobrovolníka bude pro případ “nouze” uveden na vstupence.
  • Lektorem komentované procházky je průvodce Michal Šedivý.
  • Předpokládaná délka akce je cca 1,5 hodiny.
  • Kapacita skupiny je omezená, vstupenky je možné zakoupit pouze předem.
  • Prosíme všechny účastníky, aby byli k ostatním návštěvníkům ohleduplní a dodržovali aktuálně platná vládní nařízení proti šíření nemoci covid-19. Děkujeme!

Comments are closed here.