PROCHÁZKA

Mezi Komenským a Mojžíšem

so 30. 10. 2021, 14.00 hod.

Pojďte se s námi vypravit na procházku, při které se dozvíte mnoho zajímavostí nejen o vilách a domech, kde žily slavné české osobnosti kulturního i politického života. Procházka začne u známé secesní vily českého sochaře a grafika Františka Bílka na Hradčanech. Zastavíme se krátce nejen u jeho sousoší Komenský se loučí s vlastí, ale i v Chotkových sadech u pomníku Julia Zeyera, který díky místnímu jezírku vytváří malebné romantické zátiší. Věděli jste, že elegantní silniční serpentinu s vyhlídkou na Prahu nechat zbudovat přímo hrabě Karel Chotek v polovině 19. století? Prozradíme vám, který český architekt navrhl dům, kde bydlela Charlotta Masaryková nebo jak vzniklo na barokních baštách zahradní město. Procházka bude pokračovat směrem do Letenských sadů, kde se dozvíte více o architektuře Kramářovy vily nebo Hanavského pavilonu. Cestou s krásnými výhledy na město se dostaneme až dolů k vltavskému nábřeží, kam se dříve chodili lidé koupat a kde stávala vyhlášená Bertoniho tančírna. Procházka nás zavede až do Židovského města s dominantou Pinkasovy synagogy na druhém břehu Vltavy a končí tematicky u sochy Mojžíše na Josefově od Františka Bílka

Foto: Martin Bělohradský

Praktické informace:

  • Místem setkání je prostor před Bílkovou vilou (Mickiewiczova 233/1, Praha 6). Telefonický kontakt na dobrovolníka bude pro případ „nouze“ uveden na vstupence.
  • Lektorkou komentované vycházky je Hedvika Čenková.
  • Předpokládaná délka akce je cca 1,5 hodiny.
  • Kapacita skupiny je omezená, vstupenky je možné zakoupit pouze předem.
  • Prosíme všechny účastníky, aby byli k ostatním návštěvníkům ohleduplní a dodržovali aktuálně platná vládní nařízení proti šíření nemoci covid-19. Mějte prosím u sebe potvrzení o bezinfekčnosti (PCR test v posledních 7 dnech, absolvování POC antigenního testu provedeném zdravotní službou v posledních 72 hodinách, potvrzení o prodělání nemoci v posledních šesti měsících nebo certifikát potvrzující uplynutí nejméně 14 dní od ukončeného očkování 2. dávkou). Děkujeme!

Comments are closed here.