PROCHÁZKA

Secese na Novém Městě pražském

st 25. 8. 2021, 18.00 hod.

Architektura se na konci 19. století dostává do slepé uličky, končí období historismů a ke slovu se dostává secese. Umělecký sloh, který se projevoval zálibou v dekorativnosti a ornamentálnosti, našel uplatnění nejen v architektuře, ale i v malbě, sochařství a užitém umění. Secese byla dlouho některými architekty i teoretiky vnímána jako “úpadkový styl”, ale dnes již plně vnímáme její kvality. Vycházka provede návštěvníky po ukázkách secesní architektury po Novém Městě pražském. Začneme před Hotelem Evropa na Václavském náměstí, který byl ve své době považován za jeden nejlepších hotelů po celém Československu i v Evropě. Procházka prokličkuje ulicemi tak, že nemine stavby architektů Aloise Dryáka, Jana Kotěry nebo Osvalda Polívky. Zastavíme se například u obchodního domu U Nováků ve Vodičkově ulici, kde dříve býval krejčovským salonem nebo u domu Pojišťovny Praha na Národní třídě, jehož fasádu zdobí bohatá uměleckořemeslná výzdoba od sochaře Ladislava Šalouna. Představa, že nejkrásnější secesní domy jsou v Pařížské ulici, není tak úplně pravda – i o tom se dozvíte více.

foto: Martin Bělohradský

Praktické informace:

  • Místem setkání je prostor před hotelem Evropa (Václavské nám. 824/29, Praha 1). Telefonický kontakt na dobrovolníka bude pro případ “nouze” uveden na vstupence.
  • Lektorkou komentované vycházky je Hedvika Čenková.
  • Předpokládaná délka akce je cca 1,5 hodiny.
  • Kapacita skupiny je omezená, vstupenky je možné zakoupit pouze předem.
  • Organizátor prosí všechny účastníky této akce, aby byli k ostatním návštěvníkům ohleduplní a na prohlídce dodržovali aktuálně platná vládní nařízení proti šíření nemoci covid-19.

Comments are closed here.