PROCHÁZKA & PROHLÍDKA

Malostranská procházka s návštěvou rotundy sv. Václava – vyprodáno

st 18. 8. 2021, 17.30 hod.

Vypravte se s námi prozkoumat podzemní fragmenty bájné rotundy sv. Václava, které byly odhaleny při rekonstrukci Matematicko-fyzikální fakulty UK na Malé Straně v roce 2004. Do míst, které je považováno za nejvýznamnější archeologické naleziště v Praze za posledních 50 let, se nedá běžně dostat. Je až neuvěřitelné, že na vyzvednutých úlomcích některých dlaždic jsou patrné 900 let staré otisky prstů. V rámci prohlídky se s námi podíváte i do zrestaurovaného barokního refektáře fakulty zdobeného impozantními stropními malbami. Po návštěvě Profesního domu, kde fakulta sídlí, budeme pokračovat Nerudovou ulicí podél krásných barokních paláců navržených slavným Janem Blažejem Santinim-Aichlem. Naproti domu U Černé Matky Boží si prohlédneme místo, kde se Mozart setkal s Casanovou, a kde hrál dokonce i Beethoven. Procházka bude pokračovat k Vlašskému špitálu a k další vynikající stavbě vrcholného baroka – Lobkovickému paláci, kde na zahradě kráčí socha Trabanta Quo Vadis na čtyřech nohách od Davida Černého připomínající úprk východních Němců v roce 1989 na Západ. Na Malé Straně se pak můžete pokochat ještě dalšími skvosty barokní architektury a celá procházková trasa bude zakončena na Klárově. 

Praktické informace

  • Místem setkání je prostor před budovou Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy (Malostranské náměstí 25/2, Praha 1; tedy naproti Malostranské besedě, v čele náměstí). Telefonický kontakt na dobrovolníka bude pro případ “nouze” uveden na vstupence.
  • Předpokládaná délka akce je cca 1,5 hodiny.
  • Kapacita skupiny je omezená, vstupenky je možné zakoupit pouze předem.
  • Lektorem procházky je Martin Bělohradský.
  • Prosíme všechny účastníky, aby byli k ostatním návštěvníkům ohleduplní a při akci dodržovali aktuálně platná vládní nařízení proti šíření nemoci covid-19. Vstup na akci je možný pouze s respirátorem a na základě potvrzení o bezinfekčnosti: 
    • negativní PCR test v posledních 7 dnech, 
    • negativní POC antigenní test provedeném zdravotní službou v posledních 72 hodinách, 
    • potvrzení o prodělání nemoci v posledních šesti měsících nebo 
    • certifikát potvrzující uplynutí nejméně 14 dní od ukončeného očkování 2. dávkou.

Vyprodáno

Comments are closed here.