„Open House je událost nás všech,“ říká Victoria Thornton, zakladatelka mezinárodní sítě

20. 8. 2020

Architektura ji provází celý život. Narodila se totiž do rodiny architektů, sama ale vystudovala management umění. Na začátku své kariéry pracovala jako nezávislá produkční a poradkyně architektů v různých ateliérech. V roce 1992 založila neziskovou iniciativu Open House London, která inspirovala vznik mezinárodní sítě Open House Worldwide. Victoria je nositelkou Řádu britského impéria za přínos a služby v oblasti architektury a vzdělání. Rozhovor jsme s ní dělali na sklonku roku 2019, ještě předtím, než se oficiálně rozhodla předat vedení mezinárodní sítě mladší generaci.

Victoria Thornton, foto: Tomáš Princ

Jste zakladatelka myšlenky Open House a předsedkyně organizace Open House Worldwide. Co přesně tato Vaše role obnáší? 

Mým úkolem je zajistit, aby všechna města, která se k nám chtějí přidat, měla správný přístup a uznávala naše hodnoty. Mnoho lidí přichází s tím, že by své město velmi rádi zapojili do Open House. My však musíme mít jistotu, že jejich struktura je udržitelná a oni vědí, že se jedná o neziskovou iniciativu a porozuměli jejím pravidlům. Mým úkolem je podívat se do každého města, které se k nám chce přidat a pomoci mu zvládnout první rok. Těmto městům předáme naše znalosti a podpoříme je, aby v rámci fenoménu Open House dokázala vytvořit jedinečnou místní událost. 

Mnoho času také trávím tím, že se snažím, aby si naše města uvědomila, jaký vliv mohou mít, jak mohou lépe zapojit veřejnost, zúčastněné strany a všechny, kteří ovlivňují další jednotlivce či subjekty. Zkrátka, aby si města uvědomila svou přidanou hodnotu.

Co konkrétně máte na mysli hodnotami Open House? 

První hodnotou, kterou města zapojená do Open House musí přijmout za svou, je ukazovat kvalitní architekturu, ať už se jedná o velké, nebo malé budovy. O zážitek z architektury se totiž chceme podělit s obyvateli samotných měst. Za druhé, Open House je projekt realizovaný pro veřejnost zcela zadarmo a vyžaduje plné zapojení, nedělá se tedy pro zisk. Pro zapojení jakéhokoli dalšího města je potřeba, aby se sešla skupina nadšených jedinců, kteří budou připraveni horlivě a dlouhodobě pracovat. Nakonec je třeba si uvědomit, že ani po nějakém čase věci nebudou snazší. 

Existuje nějaké město, které byste ráda přidala do sítě Open House? 

Naše síť funguje především na přístupu „zdola nahoru,“ takže my spíš čekáme, až lidé a organizace přijdou za námi, než abychom je sami oslovovali.

Vezmeme-li Londýn, tedy město, ve kterém Open House začal, zaznamenala jste, že by se přístup jeho obyvatel k architektuře změnil? Zajímají se Londýňané nyní o své město více? Jsou otevřenější k jeho rozvoji? 

Jednoznačně, Open House skutečně dokázal mnoho. V době, kdy jsme začínali, jsme měli velice konzervativní vládu a jakékoliv veřejné programy v oblasti nové architektury zcela chyběly. Obecně platilo, že vše staré je dobré a nové je špatné. Dnes se lidé pořád ptají na nové budovy. To je obrovská změna a my jsme u této proměny byli. Londýňané teď o svém městě přemýšlejí jinak. Nejen o budovách, ale také o veřejném prostoru a Open House London má na tomto ohromném úspěchu svůj podíl.  

Podpora místních politiků se za dobu, co fungujeme, také výrazně proměnila. Když jsme začínali, neexistoval status starosty Londýna (Mayor of London), bylo zde pouze 32 městských částí a zdaleka ne všechny našemu projektu věřily. Během let se však postupně k podpoře této londýnské události začaly přidávat a dnes jsou všechny části našimi nadšenými partnery.


Celý rozhovor si můžete přečíst v letošním průvodci Open House Praha 2020. K dostání od 1. září ve festivalovém infocentru v domě Radost. Nabízíme i možnost zakoupení digitální verze či předobjednávky v našem eshopu.

👉 Nenechte si ujít první mezinárodní Open House Global festival, který se uskuteční 14. a 15. listopadu 2020 a zúčastní se ho členská města sítě Open House Worldwide!

Comments are closed here.