TOUR IN RUSSIAN

Desfourský palác – skrytý klasicistní skvost – prohlídka v ruském jazyce

ne 6. 3. 2022, 12.00 hod.

Impozantní mramorové schodiště, zachovalé stropní malby a další výtvarně i řemeslně cenné prvky – to vše ukrývá nenápadný rohový dům v sousedství Masarykova nádraží, který dlouhá léta zeje prázdnotou. Ve skutečnosti se jedná o pozdně klasicistní palác, postavený v letech 1845 až 1847 podle návrhu Josefa Krannera jako nové sídlo hraběte Františka Vincence Desfours-Walderode. Jeden z nejmladších šlechtických paláců v Praze patřil také několik desetiletí rodině Krasnopolski, jejíž poslední členové byli zavražděni nacisty. Ve druhé polovině 20. století sloužil palác deníku Rudé právo, což se na jeho interiérech značně podepsalo.

Teprve nedávno získalo tento památkově chráněný objekt do správy Muzeum hl. města Prahy, které připravuje kompletní rekonstrukci. Máte jedinečnou možnost účastnit se speciální komentované prohlídky a nahlédnout do útrob paláce, kde je stále možné pocítit atmosféru let dávno minulých a seznámit se s příběhy jeho majitelů a uživatelů. 

Foto: Tomáš Sysel

Praktické informace:

  • Místo setkání je před vstupem do budovy Desfourského paláce (adresa budovy je Na Florenci 1023/21). Telefonický kontakt na dobrovolníka bude pro případ „nouze“ uveden na vstupence.
  • Lektorem komentované vycházky je Mariia Reshtovaniuk.
  • Předpokládaná délka akce je cca 50 minut.
  • Kapacita skupiny je omezená, vstupenky je možné zakoupit pouze předem.
  • Prosíme všechny účastníky, aby byli k ostatním návštěvníkům ohleduplní a dodržovali aktuálně platná vládní nařízení proti šíření nemoci covid-19. Děkujeme!

Comments are closed here.