PROCHÁZKA

Na Hrad za Rothmayerem

st 12. 10. 2022, 16.30 hod.

Otto Rothmayer – nejbližší Plečnikův spolupracovník i osobitý tvůrce.

Jméno architekta Otty Rothmayera, nejbližšího pražského spolupracovníka Jožeho Plečnika, je dodnes poměrně neznámé. Rekonstrukci Pražského hradu věnoval většinu svého aktivního života, ať už prováděl Plečnikovy či později své vlastní návrhy. Některé jeho invenční zásahy z doby, kdy se hradním architektem stal Pavel Janák, můžeme obdivovat dodnes. Nejvýznamnějším z nich je jistě Tereziánský trakt s originálním vřetenovým schodištěm, ale průvodkyně Markéta Čejková vám představí i drobné, nenápadné Rothmayerovy úpravy, které společně s Plečnikovými proměňovaly po několik desetiletí prostředí Pražského hradu na reprezentativní a důstojné sídlo hlavy demokratického státu.

Foto: archiv budovy

Praktické informace:

  • Procházka bude zahájena na Opyši (GPS 50.0917581N, 14.4054136E), po průchodu bezpečnostními rámy, u stožáru z Plečnikovy výstavy. Je tedy potřeba počítat s časem na bezpečnostní prověrku.
  • Telefonický kontakt na dobrovolníka bude pro případ “nouze” uveden na vstupence.
  • Předpokládaná délka akce je cca 1,5 hodiny.
  • Kapacita skupiny je omezená, vstupenky je možné zakoupit pouze předem.
  • Lektorkou komentované procházky je Markéta Čejková.
  • Prosíme všechny účastníky, aby byli k ostatním návštěvníkům ohleduplní a dodržovali aktuálně platná vládní nařízení proti šíření nemoci covid-19.
  • Na (vybraných) akcích pořizujeme fotografické nebo videozáznamy za účelem jejich dokumentování a propagace. Více informací zde.

Vaše průvodkyně

Markéta Čejková

Markéta vystudovala strojní fakultu ČVUT v Praze. Po patnácti letech práce auditorky nakonec propadla naplno své zálibě pro umění. Je doktorandkou oboru dějiny umění a současně pracuje jako lektorka pro různé organizace. Jako dobrovolnice a průvodkyně je s Open House Praha od roku 2019. Markéta neskrývá obdiv pro architekturu 20. století a potkat ji můžete například při procházce po Pražském hradě, hradčanských palácích, Veletržním paláci nebo brutalistické architektuře.

Více o Markétě zde.

Comments are closed here.