PROCHÁZKA

Od Rudolfina na Klárov – pražská nábřeží

ne 11. 7. 2021, 14.00 hod.

Vltavská nábřeží jsou považována za jedny z nejkrásnějších pražských míst. Nejen proto, že jsou odtud neopakovatelné výhledy na Prahu, ale také jsou lemována významnými historickými stavbami. Nábřeží byla stavěna od poloviny 19. století jako ochrana před povodněmi a procházka provede účastníky po těch, která vznikla přímo v srdci Prahy. 

Procházka začne před Rudolfinem, kde se dozvíte více o osudu pomníku Jana Palacha, ale například i méně známých kubistických fontánách, které byly postaveny jako součást staroměstského předmostí Mánesova mostu. Dále bude vycházka pokračovat podél řeky po Alšově nábřeží s krásným výhledem na levý břeh k další zastávce na Křižovnickém náměstí s vynikající architekturou ze 14. až 19. století. Na Smetanově nábřeží, které bylo vůbec prvním nejstarším kamenným nábřežím v Praze, se krátce zastavíte u fontány, která našla inspiraci ve slavné středověké fontáně v Norimberku. Kdo ví, že fontáně dokonce věnoval vtipný epigram Karel Havlíček Borovský? Dále se vydáte přes most Legií a dozvíte se původ jména Střeleckého ostrova nebo podrobnosti o soše Vltavy u vjezdu do plavební komory. Procházka dále pokračuje po levém břehu Vltavy okolo Tyršova domu, přes další zajímavá zastavení a končí ve Valdštejnské zahradě

Foto: Tomáš Sysel

Praktické informace:

  • Vstupné je 220 Kč / osoba.
  • Místem setkání je prostor před Rudolfinem.
  • Telefonický kontakt na dobrovolníka bude pro případ “nouze” uveden na vstupence.
  • Předpokládaná délka akce je cca 2 hodiny.
  • Kapacita skupiny je omezená, vstupenky je možné zakoupit pouze předem.
  • Lektorem komentované procházky je Martin Bělohradský. Průvodce nebude mít při výkladu nasazenou roušku (vládní nařízení to umožňují) a zároveň doplňujeme informaci, že už podstoupil očkování proti covid-19.
  • Organizátor prosí všechny účastníky této akce, aby byli k ostatním návštěvníkům ohleduplní a na prohlídce dodržovali aktuálně platná vládní nařízení proti šíření nemoci covid-19.
  • V případě nízkého zájmu si vyhrazujeme právo procházku nejpozději do 48 hodin před začátkem akce zrušit. Informace bude zveřejněna na portálu GoOut.net a zároveň na webových stránkách pořadatele.

Comments are closed here.